Ny sjukhuschef ska sökas i hela Norden

Malmö För två år sedan blev Bent Christensen övertalad att bli chef för Skånes universitetssjukhus av regiondirektören.
Malmö • Publicerad 11 oktober 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

För två år sedan blev Bent Christensen övertalad att bli chef för Skånes universitetssjukhus av regiondirektören. Denna gång har det inte varit aktuellt, eftersom sjukhuschefen väljer att lämna av privata skäl.Sören Olofsson sparar inte på lovorden när det gäller Bent Christensens insats och personlighet.– Hans ledarskap har varit väldigt visionärt. Han har verkligen åstadkommit det jag förväntade mig när det gäller att ta fram en ny organisation för de sammanslagna sjukhusen i Malmö och Lund, säger Sören Olofsson.– Dessutom har han haft en väldigt tydlig etisk kompass i sin dagliga gärning.Regiondirektören tänker rivstarta och "scanna av marknaden" i jakten på möjliga sjukhuschefer.– Om jag inte får tag på någon som kan vara på plats vid årsskiftet, så kanske vi får ta in en tillförordnad sjukhuschef, säger Sören Olofsson.Han kommer att söka efter en visionär ledare med fasta nypor, eftersom man måste kunna hantera den vardagliga ekonomiska sidan av vårdproduktionen. Sjukhuschefen måste också ha en stor kunskap om det akademiska systemet samt ha styrka nog att kunna möta väldigt starka företrädare för läkar- och forskarprofessionen.– Samtidigt måste man ha den bredd som krävs för att se den enskilde medarbetare på sjukhusgolvet, förklarar regiondirektören som en avslutning på kravprofilen.Sören Olofsson har själv en bakgrund som sjukhusdirektör, men han tänker inte nominera sig själv.– Nej, jag kan nog inte klara två jobb på en gång. Jag har att göra så det räcker.

Anders IsbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.