S värsta kris någonsin

ledare Det börjar likna ett av antikens ödesdramer, den kris som utspelas kring den socialdemokratiske partiledaren Håkan Juholt.
Publicerad 12 oktober 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Socialdemokratin är inne i sin värsta kris någonsin i modern tid. foto/Scanpix
Socialdemokratin är inne i sin värsta kris någonsin i modern tid. foto/Scanpix

Det börjar likna ett av antikens ödesdramer, den kris som utspelas kring den socialdemokratiske partiledaren Håkan Juholt. Kommer han att kunna sitta kvar? Dyker det upp nya tillkortakommanden när det gäller hans pengahantering som skadar förtroendet för honom? Leder Håkan Juholt överhuvudtaget sitt parti just nu? Han lär de senaste dagarna ha suttit inlåst någonstans och förbereda dagens partiledardebatt. Men han inser givetvis att oavsett vad han säger är det frågorna kring hans bostadsersättning som människor tänker på, inte det budskap han försöker få fram i debatten. Kommer han ens att ställa upp? S-märkte statsvetaren Stigbjörn Ljunggren och Dalademokratens chefredaktör Göran Greider tycker att han skall ta en timeout medan åklagaren genomför en förundersökning om Juholt kan åtalas för bedrägeribrott. Socialdemokraterna har aldrig i modern tid varit så illa ute som nu. Trots katastrofvalet i fjol, en nyvald partiledare som det aldrig fanns en riktigt stark uppslutning bakom och den ersättningsskandal som Juholt dragits in i så är ändå det långsiktigt allvarligaste att Socialdemokraterna inte har en politik som samlar den egna rörelsen och går hem hos väljarkåren. I och med att Mona Sahlin tvingades bort så valde Socialdemokraterna ny ledare utan att först ha enats om den politiska kursen. Hur splittrad rörelsen är fick vi en inblick i när Håkan Juholt och Tommy Waidelich i förra veckan fick bakläxa på sitt utkast till budget av riksdagsgruppen. Socialdemokratins kris är både en ledarskapskris och en politisk identitetskris. Det gör att partiet riskerar att tappa väljarstöd åt alla håll; till allianspartier, till Miljöpartiet och till Vänsterpartiet. Krisen är så allvarlig att det finns goda skäl fråga om Socialdemokraterna överhuvudtaget kommer att uppfattas som regeringsdugliga inför nästa val. @Byline ny:Lars J Eriksson

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.