Vill tvinga kommunen att lösa avloppsfrågan

Hässleholm En undersökning visar att 92 procent av avloppen i Ignaberga kyrkby saknar tillstånd och inte mindre än 70 procent är så bristfälliga att miljönämnden borde förbjuda utsläpp av avloppsvatten - inte minst med tanke på närheten till en dricksvattentäkt.
Hässleholm • Publicerad 12 oktober 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

En undersökning visar att 92 procent av avloppen i Ignaberga kyrkby saknar tillstånd och inte mindre än 70 procent är så bristfälliga att miljönämnden borde förbjuda utsläpp av avloppsvatten - inte minst med tanke på närheten till en dricksvattentäkt.För de flesta boende skulle det vara svårt för att inte säga omöjligt att på egen hand ta hand om sitt avloppsvatten.Trots detta hamnade orten långt fram i fullmäktiges planering för utbyggnad av va-anläggningar. Enligt det antagna dokumentet ska Ignaberga åtgärdas inom en tioårsperiod, först efter Röinge.

Nu griper dock Länsstyrelsen in och påpekar att en allmän avloppsanläggning i Ignaberga måste ordnas snarast.–Enligt Länsstyrelsen bör en anslutning av Röinge och Ignaberga kyrkby inte innebära för stora krav med hänsyn till pågående och planerad utbyggnad av områden i kommunen. /.../ Det är rimligt att behovet av en allmän avloppsanläggning för Ignaberga kyrkby bör vara tillgodosett senast utgången av år 2013, skriver myndigheten i sitt förslag till beslut.Hässleholms kommun får nu tillfälle att yttra sig över förslaget.Kommunens miljökontor har tidigare varit inne på samma linje och påtalat att en ny avloppsanläggning måste kunna ordnas långt före de föreslagna tio åren.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.