David mot Goliat i Furutorpshallen

Sport Efter 14 säsonger i IFK Kristianstad är Bengt-Arne Schuster en av bygdens stora handbollsprofiler.
Sport • Publicerad 13 oktober 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Vinnarskallen Bengt-Arne Schuster
Vinnarskallen Bengt-Arne Schuster

Efter 14 säsonger i IFK Kristianstad är Bengt-Arne Schuster en av bygdens stora handbollsprofiler.I år basar han över Vinslövs HK:s damer som svarat för en stark öppning som nykomlingar i division ett (vi är snälla och räknar bort plumpen mot Flottan).Hur kan det komma sig att du hamnade i Vinslöv?–Plötsligt i Vinslöv... Det blev ingenting i Kristianstad och då bestämde jag mig för att inte träna något lag alls. Sen hörde Vinslöv av sig, jag åkte och kollade på två träningar och det var mycket bättre än jag trodde.Hade Ulf Larsson med ett finger i spelet?–Jag tror att Uffe kan ha hintat. Vi bor ju grannar och har spelat ihop i IFK.Och så fick du med dig fyra spelare från Kristianstad?–Vi har inte värvat några utan de kom själva.Christine Brorsson, Sara Nilsson och dottern Cajsa Schuster tillhörde den framgångsrika 94-kullen som Schuster tränade i Kristianstad ifjol. Amanda Ohlsson är ett år äldre.–Det var väl Cajsas stora demon om hon skulle följa med till Vinslöv eller inte. Det var en kämpig period förra sommaren när hon ville att jag skulle hjälpa henne att fatta beslut men jag sa att hon fick ta det helt på egen hand.

För första gången är "Bengan" huvudcoach för ett damlag.–Jag har ju tränat både pojk- och flicklag och IFK Kristianstads A-lag en säsong. Det är mycket svårare att träna flickor, mer ett socialt spel och man måste vara lyhörd. Men så får man så fantastiskt mycket mer tillbaka också.I ärlighetens namn är det inte så mycket damlag över Vinslöv Det är bara Therese Edmundsson som passerat 21. Den assisterande spelande tränaren har uppnått den aktningsvärda åldern 24 år.–Det är fortfarande ett formbart lag.Är det enbart positivt att ha ett lag med så unga spelare?–Som tränare vill man alltid ha några spelare med ledaregenskaper. Har man inte det så kan det vara bra att ha ett par äldre tjejer.Schuster har en kvartett spelare att bygga kring.8 Ida Nilsson och Christine Brorsson.–Våra målvakter är otroligt viktiga för oss.8 Martina Larsson.–Vår vänsternia som varit uppe i Kärra och vänt. Hon blir bara bättre och bättre. Var skadad ifjol och jag hade väntat mig att hon skulle vara tillbaka först till våren men hon har gjort ett bra jobb och är redan igång.8 Cajsa Schuster.–Vår mittsexa som är viktig för oss.Under nya tränaren Lennarth Ebbinge siktar Kristianstad Handboll uppåt. Fjolårets tabelltvåa ska på sikt ta sig till allsvenskan.

I Kristianstad finns bland annat förra Vinslövsspelarna Maja Hansson och Sarah Carström.Nykomlingen Vinslöv borde rimligtvis inte ha så stor chans i kvällens derby i Furutorpshallen.–Egentligen borde vi vara underdogs. Matchen i sig är inte så viktig om man ser till hela säsongen.Men...hur gärna vill du vinna den?–Jag vill jättegärna vinna. Det vill hela laget och föreningen också. Det ligger en hel del prestige bakom, medger Schuster.Hur långt tillbaka sträcker sig din och Ebbinges historia?–Åh, herregud. Skitlångt tillbaka. Han blev proffs när jag kom till IFK och sedan kom han tillbaka. Han har varit och kollat på våra matcher och är på mig och undrar hur vi ska spela. Vi har rätt bra koll på varandra. Det kan bli den som drar det längsta taktiska strået som vinner, konstaterar VHK-tränaren.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.