”Man får inte vara rädd”

Hässleholm Många djurägare vet inte om att de finns i centrala Hässleholm därför vill de nu visa upp sin verksamhet.
Hässleholm • Publicerad 13 oktober 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Många djurägare vet inte om att de finns i centrala Hässleholm därför vill de nu visa upp sin verksamhet. På lördag den 15 oktober blir det öppet hus i deras ombyggda och utvidgade lokaler på Götagatan. Distriktsveterinärerna är oftast ute på fältet och arbetar men har också mottagning för smådjur. Här finns nu två undersökningsrum varav ett också fungerar som operationsrum.

Under lördagens öppet hus mellan klockan 10 och 15 erbjuds bland annat drop-in vaccination av hund och katt, det är visning av veterinärbilar, frågetävling med priser, en läkemedelsrepresentant finns på plats för att visa sina produkter och mycket mer.I Hässleholm arbetar två veterinären, Carin Carlberg och Huba Egyed, samt assistenten Josefina Taube.

Distriktsveterinärernas flesta kunder är lantbrukare med olika djurbesättningar och hästägare. Mindre husdjur som hund och katt har de mottagning för på tisdagar och onsdagar i lokalen i Hässleholm.En genomsnittlig dag gör veterinären fem till sex besök hemma hos djurägarna. Distriktsveterinärerna har jour dygnet runt alla dagar på året och för att detta ska fungera praktiskt som samarbetar distriktsveterinärerna i Hässleholm och Kristianstad.

Men det kan bli långa resor mellan de olika gårdarna och bilen fungerar som en rullande klinik. Här finns utrustning för olika undersökningar och olika behandlingar både mindre och större ingrepp, medicin, vaccin med mera. Bilens baksäte fungerar som kontor, här är veterinären uppkopplad och kan skriva ut en rapport till djurägaren om vad som gjorts och hur djuren ska skötas. Samtidigt går också ett fakturaunderlag direkt till Jordbruksverket som sedan fakturerar kunden.– Bilen är specialbyggd för ändamålet, den är bland annat utrustad med kylskåp, säger Huba Egyed, innan han sätter sig i bilen inför dagens första besök.

Färden går mot Ignaberga där en nykalvad ko har feber och är allmänt dålig. Huba konstaterar att hela efterbörden inte har kommit ut, detta kan orsaka livmoderinflammation därför är det viktigt att kon får behandling och medicin. Djurägaren är hela tiden med och hjälper till på olika sätt. – Det här är en av de stora fördelarna med det här jobbet man får en nära kontakt och efter ett tag känner man både djur och djurägare, menar Huba Egyed.

När han är klar i Ignaberga går färden vidare mot Horröd. Unghästen Zeke ska kastreras för att bli lugnare och mer hanterbar när ägaren Christel Persson ska rida in honom. Zeke får lugnande och blir lokalbedövad innan ingreppet sker. Trots detta är orolig och försöker sparka under ingreppet. – Man får inte vara rädd i det här yrket, men man måste också visa respekt för djuret och göra det så bekvämt och smärtfritt som möjligt när man undersöker och behandlar, säger Huba Egyed. Åter i bilen bär det sedan av till nya gårdar.

Eva Ericsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.