Överraskande skräck av Theorin

Kultur och Nöje Ett dagis som ligger vägg i vägg med ett säkerhetsklassat sjukhus för våldsbrottslingar.
Publicerad 13 oktober 2011 • Uppdaterad 14 december 2021

Ett dagis som ligger vägg i vägg med ett säkerhetsklassat sjukhus för våldsbrottslingar. Underjordiska gångar som förbinder dagiset med sjukhuset för att dagisbarnen, som är barn till de intagna, ska kunna besöka sina föräldrar. En ung man som söker jobb på dagiset och verkar ha valt just detta dagis av en speciell anledning. Och som dess-utom verkar ha något riktigt obehagligt på sitt samvete. Något som handlar om ett borttappat barn på ett tidigare dagisjobb.Det är definitivt upplagt för både spänning och skräck när Johan Theorin presenterar sin fjärde roman Sankta Psyko. Nästan väl upplagt kan man tänka lite oroligt. Men, man lugnas snabbt. Johan Theorin må ha lämnat övernaturligheter och brott på Öland för mer renodlad skräck i den lilla västkuststaden Valla men han är fortfarande bra. Ruggigt bra.

I Sankta Psyko jobbar Johan Theorin med små detaljer för att förstärka den redan ganska självklart otäcka omgivningen och framförallt för att få oss läsare osäkra på vad som är sanning och vad som är lögn. Vem kan man egentligen lita på och vem har gott respektive ont uppsåt?Huvudpersonen Jan känns till en början som en ganska alldaglig ung man som gillar att jobba med barn och söker sig till daghemmet Gläntan vid Sankta Patricias (Sankta Psyko kallat) regionklinik helt enkelt för att han behöver ett nytt dagisvikariat. Samtidigt slänger Theorin skickligt och mycket tidigt in antydningar som gör läsaren osäker på vad det egentligen handlar om. Vad hände egentligen när Jan jobbade på dagiset Lodjuret, vem är Alice Rami och varför är Jan så ensam och rädda för nya kontakter? Dessutom är Jan inte den enda av Gläntans personal som verkar ha något att dölja. Kort efter att han fått jobbet är Jan också indragen i olaglig brevväxling mellan de intagna och omvärlden, han har varit inne i de hemliga gångarna mellan dagiset och sjukhuset och insett att han inte är den enda som använder dessa för sina egna syften.

Att läsa Sankta Psyko är att befinna sig i en högst osäker värld där man vet att det kommer att hände hemska saker men man vet varken när eller hur. Och när det väl händer blir man dessutom överraskad – gång på gång. Och spänningen finns kvar ända in på sista sidan.Samtidigt är Sankta Psyko inte en skriven enbart med syftet att skrämma och underhålla. Här finns starka skildringar av vad mobbning, ensamhet och brist på mänskliga kontakter gör med oss människor. Och vilka katastrofala konsekvenser det kan får när vi vuxna sviker de mest utsatta barnen. Och som en lysande röd tråd i allt mörkret finns dessutom en fantastisk kärlekshistoria.Med Sankta Psyko visar Johan Theorin än en gång att han är en av våra absolut bästa, mest originella och mest välformulerade spänningsförfattare och att han också har ambitioner att ge skräckkungen John Ajvide Lindqvist en rejäl match.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.