Historisk dag ger tydlig signal

Osby Före jul 2012 ska det stå klart.
Osby • Publicerad 14 oktober 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Världens första Ikea-varuhus från 1958 blir snart museum med företagets historia.
Världens första Ikea-varuhus från 1958 blir snart museum med företagets historia.

Före jul 2012 ska det stå klart. Ett nytt komplett varuhus i hjärtat av Ikea-land. – Ja, vår satsning är en tydlig signal om att det är här vi har både hjärta och själ, säger Peter Agnefjäll.Två våningar ska det ha. En gigantisk parkeringsplats med 1 100 platser och utrymme för 500 gäster i restaurangen.– En speciellsak för just det här varuhuset blir vad vi kallar "Glashuset", en rejäl yta med de olika årstidernas specialiteter, avslöjar Peter Agnefjäll.Storleksmässigt kan det framtida varuhuset i Älmhult jämföras med det i Helsingborg. Inte störst, men ändå väldigt stort.

– I dag är man riktigt glad, konstaterar Elizabeth Peltola, kommunstyrelsens ordförande.Det är kommunen som säljer tomten utmed väg 23. För där ska den ligga, den nya anläggningen med entrén vänd mot samhället.Elizabeth Peltola ser fredagens evenemang med köpeavtal och bygglovsansökan som startskottet för något oerhört viktigt för bygden, ja hela regionen.– Vi öppnar upp samhället österut. Här ska vi bygga den nya stadsdelen Haganäs och efterhand ska en helt ny handelsplats växa upp runt Ikea-varuhuset.Det är här Jan Kristensson från Ikano Retail Centres kommer in i bilden.– Runt Ikea kommer ett antal andra företag att etablera sig. Vi vill gärna ha hit livsmedelshandel, kläder och skor, sport och teknik, förklarar han.Visionen är ett modernt handelscentrum med småländsk prägel, ett utflyktsmål som även gagnar turist- industrin.

– Det småländska är viktigt. Det har ett symbolvärde för oss. En rejäl stenmur måste vi ha, inflikar Peter Agnefjäll.Småland i all ära, men satsningen i Älmhult berör i högsta grad också Skåne och Osby kommun. Ikea är redan en stor arbetsgivare i bygden. Under de närmaste åren kan upp mot 400 nya arbetstillfällen skapas ett par mil norrut.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.