Mer björk efter stormen Gudrun

Hässleholm För första gången kan nu resultatet av återväxten efter stormen Gudrun redovisas.
Hässleholm • Publicerad 14 oktober 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

För första gången kan nu resultatet av återväxten efter stormen Gudrun redovisas. Föryngringarna i stormområdet visar sig klara lagkravet och är inte sämre än på andra håll i landet.

– Skogsägarna har i stort sett klarat det omfattande arbetet med återbeskogningen bra, säger Jonas Bergqvist, skogskötselspecialist på Skogsstyrelsen.Nytt i Gudrunområdet är att plantskogen innehåller mer plantor av björk än tidigare. Det bäddar för att skogsägarna i framtiden kan åstadkomma mer lövskog och blandskogar med både barr– och lövträd.

Självföryngrade björkplantor har inte kostat skogsägarna något. Men i all skog med löv är det viktigt att röjning och gallring utförs i rätt tid och med korta intervaller. Skogsägarna i södra Sverige bör redan nu påbörja röjningsarbetet på sina stormhyggen.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.