Orättvis försäljning av snus kan ändras

Nyheter – Tobaksmarknaden förändras och allt fler nordbor slutar röka.
Publicerad 15 oktober 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Leif Hansson tror på svenskt snus även i Danmark. Arkivbild
Leif Hansson tror på svenskt snus även i Danmark. Arkivbild

– Tobaksmarknaden förändras och allt fler nordbor slutar röka. Då går många över till snus och det finns också många rökfria alternativ som konsumenterna vill ha. Det vill vi gärna utveckla, säger Leif Hansson, fabrikschef på Fiedler och Lundgren, som ägs av det internationella bolaget BAT. Sen företaget öppnade sin fabrik i Fosie i Malmö 2004 har man dragits med ett förbud att exportera snus till alla länder i Europa utom Norge, som inte är med i EU. Det var en eftergift som Sverige gjorde när man fick undantag på regeln om att det var förbjudet att producera och sälja snus i alla länder.– Snusförbudet har funnits sen 1995. Danskarna däremot har förhandlat senare och fått tillstånd för att sälja lössnus i Danmark samt exportera till Sverige. Vi vill ha fram samma konkurrensvillkor. Regeringen och handelsminister Eva Björling kämpar också för att EU skall ändra reglerna till vår förmån.

Det är i samband med att hälsoministeriet i EU nu gör en revision av tobaksproduktionsdirektiven som Sverige har chansen att på nytt förhandla kring snusproduktionen, som i huvudsak sker i Danmark och Sverige. Försäljningen har också ökat under de senaste åren.I Sverige har man märkt av en liten ökning av försäljningen av snus under det senaste åren och snusförsäljningen ligger också ganska stabilt i Danmark. Däremot var det fler norrmän som gick över till snus, en tioprocentig ökning mellan 2010 och 2011. Leif Hansson avslöjar också att intresset för rökfria produkter är så stort att Fiedler och Lundgren i november kommer att öppna ett forskningscenter vid fabriken i Malmö där koncernen samlar all sin kompetens för att utveckla och forska kring rökfria produkter.– Det är vår idé som vi nu glädjande har fått gehör för. Vi tror att det finns mycket att göra när det gäller rökfria tobaksprodukter och att det finns redan en stor marknad med att allt från tuggummi till sprej, tuggtobak och annat i hela världen, menar Leif Hansson.

Kristina DavidsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.