Bengt Åkesson var en uppskattad lärare

Personligt Min avhållne lärare på Samrealskolan i Tomelilla var född i värmländska Kristinehamn, äldst av tre barn till Sigrid och Nils Åkesson, fadern sakförare och bördig från Södra Sandby.
Personligt • Publicerad 17 oktober 2011 • Uppdaterad 14 december 2021

Min avhållne lärare på Samrealskolan i Tomelilla var född i värmländska Kristinehamn, äldst av tre barn till Sigrid och Nils Åkesson, fadern sakförare och bördig från Södra Sandby. Efter studentexamen 1944 vid Högre allmänna läroverket kom den unge Bengt Åkesson till Lund för studier vid filosofiska fakulteten på universitet. Efter åtta år kunde han titulera sig filosofie magister och påbörja sin lärargärning.Under studietiden träffade han vid en tillställning på Akademiska föreningen (AF) malmötösen Birgit, och snart slog tvenne hjärtan samma slag. Påföljande år, i maj 1948, stod de unga tu inför prästen i Västra Skrävlinge kyrka, varpå bröllopsresan gick via Köpenhamn till Bornholm.Till en början bodde makarna i en tvåa i centrala Lund, men våren 1949 flyttade de till en etta på Lönngatan i Malmö. Bengt studerade vidare och vikarierade emellanåt på S:t Petri läroverk.Efter sin examen 1952, med toppbetyg (A) i zoologi, vikarierade han en period på flickskolan i födelsestaden, innan han gjorde sitt provår på läroverket i Umeå. År 1954 kom familjen Åkesson, då inkluderande även treåriga dottern Emilie, till Simrishamn och samrealskolan där. Fyra år senare efterträdde Bengt Åkesson legendariska biologilärarinnan på Samrealskolan i Tomelilla, Hildur Frising.I över 30 år undervisade den godmodige värmlänningen österlenska tonåringar, av vilka många särskilt minns sin biologilärares annorlunda sätt att hålla koll på allas kunskapsnivå – med hjälp av plus, minus och nollor i ett annotationsblock.Uppskattat av åtskilliga avgångsklasser var också Bengt Åkessons initiativ med skolresor till Österrike efter avklarad realexamen. Bilden av Bengt Åkesson vore ej komplett, om hans konvertering till katolicismen förtegs. Hans strävsamma maka minns hur maken via bibelstudier och kortvarig frireligiositet slutligen fastnade för den katolska läran. Därför sker också jordfästningen i Malmö enligt katolsk ritual. Närmst anhöriga är makan Birgit, född Hallström, barnen Emilie, Lund, Henrik, Malmö, Anders, med maka Ingrid, Hässleholm, Richard, med maka Mona, Höganäs, och Catharina, med make Torgny Olsson, Osby, barnbarn, brodern Rolf Åkesson, Örebro samt systern Agneta, med make Kjell Nordbeck, Kristianstad.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.