Skånes sjukvård är ifrågasatt

Skåne/Kristianstad Den 7 september träffade representanter från Region Skåne företrädare för de privata vårdgivare som finns inom Skånes sjukvård.
Publicerad 17 oktober 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Den 7 september träffade representanter från Region Skåne företrädare för de privata vårdgivare som finns inom Skånes sjukvård. En av punkterna som diskuterades på mötet handlade om att de privata vårdgivarna vill vara mycket mer delaktiga i ett tidigt stadium i den samverkansprocess som finns mellan dem och uppdragsgivaren.

Vårdföretagarna anser också att den politiska ledningen inom Region Skåne måste vara tydligare i frågan om det är patienternas medicinska behov eller önskemålen om ökad tillgänglighet som ska tillgodoses.– Om primärvården i större utsträckning än vad som redan sker, ska avlasta akutmottagningarna och öka tillgängligheten med kvälls- och helgmottagningar måste vårdersättningen förstärkas avsevärt. I annat fall måste vi dra ner på verksamheten dagtid med de konsekvenser i sämre tillgänglighet det medför. skriver Jaan Timoleon, som är ordförande i Vårdföretagarnas Regionala Branschråd i sitt brev till Region Skåne.

Jaan Timoleon tar även upp det förslag som innebär att Region Skåne överväger att införa fri vård för barn och ungdomar under 18 år. Införs den typen av vård befarar Jaan Timoleon att den totala vårdkonsumtionen för den här åldersgruppen kommer att öka kraftigt.– Vi ställer oss också frågan om avvägningen mellan denna satsning och de vårdbehov som en allt äldre befolkning medför är rätt avvägd ur medicinskt perspektiv, fortsätter Jaan Timoleon i sitt brev.

Slutligen anser Jaan Timoleon att man bör vara medveten om att det är dyrt att bedriva vård på obekväm arbetstid. Därför tycker han att de personer som inte har medicinska skäl utan serviceskäl att söka vård på dessa tider bör få betala en högre taxa jämfört med de som kommer till vårdinrättningen under ordinarie tider.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.