Föreningarnas egen kassakossa jubilerar

Osby I sporthallar, på gator och torg.
Osby • Publicerad 18 oktober 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
i en välbekant soffa. Miljonpubliken finns inte längre och Bingolotto sänds inte i bredaste kanalen på bästa sändningstid. Men miljonerna fortsätter att rulla in. Foto: TV4/Arkiv
i en välbekant soffa. Miljonpubliken finns inte längre och Bingolotto sänds inte i bredaste kanalen på bästa sändningstid. Men miljonerna fortsätter att rulla in. Foto: TV4/Arkiv

I sporthallar, på gator och torg. Varhelst det har funnits folk i kommunen har förhoppningsfulla representanter för det lokala föreningslivet stått med sina Bingolotter de senaste 20 åren.- Det var en fantastisk idé från början. Men det känns som om den har fuskats bort en del. För mycket tv-show och för lite bingo, tycker Göran Nilsson, kanslist i Lönsboda GoIF.

Föreningen har en stor ungdomsverksamhet och sålde som mest mellan 300 och 400 lotter varje vecka. Siffror man bara kan drömma om i dag.– Men med fler småvinster och mer fokus på bingo- spelet kanske det kunde få ett uppsving, funderar Göran Nilsson.

Det var ett lok från Göteborg som drog i gång maratonresan som inte är slut riktigt än. Gamle handbollsdomaren Leif "Loket" Olsson körde sin idé i lokal-tv på västkusten och fick gehör i rikstäckande format i oktober 1991.Sedan blev sig inget likt i fosterlandet. Föreningarnas ungdomar – föräldrar med, förvisso – sålde lotter i parti och minut. Sedan samlades de hemma i tv-sofforna och spelade.

Svindlande summor har kommit tillbaka till föreningslivet, inte minst till idrottsrörelsens ungdomsverksamhet.Baksidan på myntet var trycket på även tä'mligen unga föreningsmedlemmar att fylla sin kvot av lottförsäljningen.Fast det glömdes snabbt när miljonerna rullade in.

Skåne har varit välsignat. Här har näst mest pengar ramlat ner, både vad gäller föreningsstöd och vinstsummor. Cirka 1,6 miljarder kronor respektive 1,9 miljarder. Således ett totalt guldregn på den runda summan av 3,5 miljarder kronor till Skåne län.Det är bara i Bingolottos vagga, Västra Götaland, som dessa summor överträffas.

I Osby kommun finns det också anledning att fira lite extra på 20-årsdagen.Lokala klubbar och föreningar har kunnat plöja ner 46 600 000 kronor i sin verksamhet.Och Osbyborna har inte blivit lottlösa när det handlar om vinster heller. Nästan lika mycket, 42 miljoner, har kommit tillbaka i form av vinstpengar.Om 20-årsjubileet markerar början till slutet eller bara är slutet på början för fenomenet Bingolotto återstår att se.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.