Stenbrottet i Norra Rörum växer

Hässleholm Sedan 1992 har täktverksamhet bedrivits i Norra Rörum.
Hässleholm • Publicerad 18 oktober 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Skåne Grus har fått tillstånd att utöka sitt täktområde med det dubbla. Arkivbild
Skåne Grus har fått tillstånd att utöka sitt täktområde med det dubbla. Arkivbild

Sedan 1992 har täktverksamhet bedrivits i Norra Rörum. Först var det Jepa Grus som stod bakom grävskoporna och senare tog Skåne Grus över. De har nu ansökt om förlängt tillstånd då det nuvarande går ut den 31 december 2013.

Enligt ett yttrande från länsstyrelsen får Skåne Grus tillstånd att utöka täktområdet med det dubbla, till 30 hektar.Det betyder även att företaget får rätt att bryta totalt tio miljoner ton berg fram tills atttillståndet går ut 2036.Länsstyrelsens yttrande är även ett förslag till beslut som slutligen ska behandlas av miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen.

Förslaget innebär även att Skåne Grus får behandla fall av typen grus, betong och tegel på området, men max 10 000 ton per år. I beslutet står även att krossning bara får ske mellan 07 och 18 helgfria dagar.

Skåne Grus måste också skaffa en ekonomisk säkerhet, i form av en bankgaranti, på fem miljoner kronor. Verksamheten får inte bedrivas utan säkerheten.Skånskan har sökt Per-Ove Persson på Skåne Grus för en kommentar utan att lyckas.

Lisa Winqvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.