Fler brandmän efterlystes på möte

Hässleholm Hästvedas Intresseförening hade kallat till mötet som var välbesökt och behandlade många frågor som engagerar Hästvedaborna.
Hässleholm • Publicerad 20 oktober 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Mötet lockade många av invånarna till Hantverksgården. Foto: Berit Önell
Mötet lockade många av invånarna till Hantverksgården. Foto: Berit Önell

Hästvedas Intresseförening hade kallat till mötet som var välbesökt och behandlade många frågor som engagerar Hästvedaborna. Föreningens ordförande Alf Månsson var konferencier och höll skickligt ihop information och frågor kring räddningstjänsten, den nya tågstationen, Leaderprojektet om utvecklad service i Hästveda och den pågående installationen av fjärrvärme.

Räddningstjänsten i Hästveda har i dag bara 15 brandmän och måste därför vänta på förstärkning från Hässleholm eller Osby för vissa räddningsinsatser. Om kåren hade haft 20 personer på schemat kunde de på egen hand ha klarat exempelvis rökdykning som kräver fem brandmän. Nu är de bara tre eller fyra per utryckning.–Snart är vi bara 14 eftersom en är på väg att sluta, berättade Ronny Björklund. Sedan är vi ett par över 50 och vi vet inte hur länge vi orkar och klarar konditionen. Själv har jag ont i både knä och rygg.Kraven på den som vill bli brandman är annars inte orimligt höga. Det gäller att arbeta och bo i Hästveda för att kunna vara på brandstationen inom fem minuter, ha C-körkort och hyfsad kondition. Lönen är upp emot 80 000 kronor om året för att ha jour en vecka per månad. Den planerade ombyggnaden av tågstationen rör fortfarande upp känslorna.När Göran Svärd från Skånetrafiken informerade om projektet tog Claes Pedersen, ordförande i en patientorganisation, upp frågan om sittplatser i den inglasade bron.–Vi har tagit upp det med Trafikverket och fått besked att det kostade för mycket att bygga en bredare bro med plats för bänkar, förklarade Alf Månsson.

Claes Pedersen betonade att det inte kan vara acceptabelt att äldre och handikappade ska tvingas stå och vänta på försenade tåg.–Jag kommer att överklaga om jag inte får tillfredsställande svar, vi kan inte tillåta oss att diskriminera handikappade och äldre, sa han.

Göran Svärd berättade att det kommer att finnas vindskydd och bänkar utomhus på plattformen.Trafikverket var inbjudna till mötet, men hade förhinder, och de församlade beslöt att försöka boka in ett nytt möte för att få svar på sina frågor kring järnvägsbron.

En simhall i Hästveda stod också högt på önskelistan och diskussionen gällde bland annat skolbarnens tillgång till simundervisning. Enligt en enkät önskade nära 50 procent av Hästvedaborna en simhall.–Nu måste kommunpolitikerna ta det här på allvar, sa Alf Månsson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.