Kristianstad målar för Somalias fattiga

Skåne/Kristianstad Välgörenhetsgalorna i vårt samhälle avlöser varandra.
Publicerad 20 oktober 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Konstnärerna Pernilla Persson till vänster och Stina Brodén sätter upp den stora skissen som ska fyllas i av allmänheten. Målningen kommer att auktioneras ut på lördag eftermiddag. Foto: Markus Danielsson
Konstnärerna Pernilla Persson till vänster och Stina Brodén sätter upp den stora skissen som ska fyllas i av allmänheten. Målningen kommer att auktioneras ut på lördag eftermiddag. Foto: Markus Danielsson

Välgörenhetsgalorna i vårt samhälle avlöser varandra.För en vecka sedan avslutades till exempel en riksomfattande insamling som gjorts till förmån för Världens barn. Stafettpinnen för välgörenhet plockades emellertid raskt upp av sexton skånska konstnärer.

Under perioden 20-22 oktober finns dessa välgörande konstnärer representerade på den konstutställning som konstkonsulten Rebecca Salomonsson och Unicef har satt upp på Lilla torg i Kristianstad.Utställningens namn är "Live Art Aid For Somalia" och alla pengar från arrangemanget går till Somalias fattiga.Varje konstnär har fått designa varsin stendocka helt efter eget tycke och smak. Dockorna finns under utställningen uppställda på ett bord i det tält som har satts upp på Lilla torg.– Det är fritt fram för allmänheten att besöka tältet och ta en titt på dockorna. De kommer sedan att auktioneras ut på lördag eftermiddag, säger Rebecca Salomonsson som arrangerar utställningen via sitt företag Artqueen.

Ett annat föremål som också kommer att gå under klubban är den stora skiss som konstnärerna Pernilla Persson och Anders Stone har gjort. Skissen sitter uppmonterad utanför tältet.– Tanken är att besökarna ska betala en slant och hjälpa till med att måla färdigt skissen. Man betalar olika mycket beroende på hur mycket av skissen man vill fylla i, säger Pernilla Persson som även tycker att det är såväl roligt som spännande att vara en del i ett sådant här projekt.

Rebecca Salomonsson har inte satt upp något egentligt mål för hur mycket pengar arrangemanget kan tänkas dra in.– 2009 gjorde vi en insamling för kampen mot prostatacancer. Det var under en kväll och vi fick in 15 000 kronor. Den summan hoppas vi naturligtvis kunna slå, säger hon samtidigt som några av de deltagande konstnärerna börjar droppa in på Lilla torg den här aningen kylslagna torsdagsmorgonen i slutet av oktober.

Stina Brodén är en av konstnärerna som ställer ut på Lilla torg under veckoslutet. Hon tycker. i likhet med sina kollegor, att det här är ett lovande projekt som dessutom hjälper de nödställda i Afrika.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.