Plattform antagen utan samsyn

Broby Flera företagare är kritiska till den nya näringslivsarenan.
Publicerad 20 oktober 2011 • Uppdaterad 30 november 2021

Flera företagare är kritiska till den nya näringslivsarenan. Så även Socialdemokraterna. Men förslaget gick igenom med 19 mot 11 röster i kommunfullmäktige. För Vänsterpartiets Joakim Wendel var förslaget ett steg i rätt riktning. – Hade Patric Åberg varit här hade jag gett honom en kram. Det är jättebra att flytta näringslivsfrågorna till kommunen. Jag tror på detta.Även Sverigedemokraterna slöt upp bakom femklövern. – Det här är inte domedagen för Göinge Näringsliv. De har funnits i tio år och nu utvecklas formen för deras arbete, sa Peer Pedersen (SD).Socialdemokraterna ställde sig tveksamma till att rösta igenom ett beslut om näringslivet där man inte hade med sig företagarna.

– Att inte ha det lokala näringslivet med på vagnen tror jag kan vara farligt. Det kan skada förtroendet mellan kommunen och företagen, sa Karl-Erik Innala (S).Men femklövern stod fast vid sitt förslag.– Det känns så klart osäkert och pirrigt inför ett sådant här beslut, men jag tror på att ta det här steget. Det kommer att bli bra för både kommunen och företagen, sa Magnus Nilsson (KD). Ingvar Nilsson (MP) var helt med på de övriga femklöverpartiernas bana. – Näringslivsfrågorna är alldeles för viktiga för att lämnas över till en förening. Jag tycker att det är sorgligt att man hellre vill behålla den nuvarande formen än att utveckla den.Anders Bengtsson (S) deltog i den livliga debatten och invände mot den nya näringslivsplattformen.– Den nya arenan kommer inte ha någon budget eller beslutsrätt. Jag är rädd att det blir en lam anka. Göinge Näringsliv kan inte ersättas med ett kaffedrickarforum.Vidare menade han, precis som Innala, att femklövern inte har diskuterat den nya arenan på ett ärligt sätt med övriga politiker eller med näringslivet.Sofia Nilsson (C) ville understryka att varken Göinge Näringsliv eller Queenia ska läggas ned. – Båda de här föreningarna är jätteviktiga. Men nu ska näringslivsfrågorna få en tydligare prioritering. Det är min förhoppning att även andra aktörer än Göinge Näringsliv ska bjudas in till den nya näringslivsarenan.

När beslutet att Göinge Näringsliv ska byta form och fokus var taget, var det många som besvikna lämnade kommunfullmäktigesalen. En av dem var Christer Hilbertsson. Han var med i projektgruppen som startade upp Göinge Näringsliv för tio årsedan.– Då hade vi en bred förankring. Både kommunalrådet och oppositionsrådet var överens. Nu hör man hur blocken inte kan komma till samsyn i den här frågan. De yngre i kommunfullmäktige vet inte vilket jobb vi lade ner för att starta Göinge Näringsliv. De var inte med. Det känns inte rätt att de nu beslutar att förändra den plattform som vi har jobbat så hårt för.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.