Vårdhem slarvade med journalen

Hässleholm Händelserna på Partnergruppens boende i Vittsjö, där bland annat Solhäll ingår, inträffade i somras och ledde till att en Lex Maria-anmälan gjordes.
Hässleholm • Publicerad 20 oktober 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Händelserna på Partnergruppens boende i Vittsjö, där bland annat Solhäll ingår, inträffade i somras och ledde till att en Lex Maria-anmälan gjordes. Det var en undersköterska som upptäckte att det fanns för liten mängd läkemedel och meddelade ansvariga detta - dock utan att någon åtgärdade bristen på mediciner.Patienten fick därför en för liten mängd medicin i sig vilket ledde till kraftig trötthet men i övrigt inga skador.När Socialstyrelsen började granska fallet kom det dessutom fram att patienten anlände till boendet i början av juli, men att det helt saknades journalanteckningar för den första veckan. I den journal som fanns stod heller inga uppgifter om diagnos, medicinlista, bakgrund till vården eller vidtagna åtgärder.Det visade sig också att journalanteckningar förts in i efterhand - något som inte ens ska vara möjligt att göra, påpekar Socialstyrelsen som kallar historien för anmärkningsvärd. Vårdhemmets chefer förklarade saken med tjänstefel och omdömeslöshet av den tjänstgörande sjuksköterskan, som efteråt stängdes av.Enhetschef Marie Åberg-Lang vill idag inte kommentera ärendet utan hänvisar till kvalitetschefen Tina Dahl. Hon var under gårdagen inte anträffbar.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.