Carl Bildt kommer inte att höras

Nyheter Den första förhörsfasen har inletts i utredningen, som har ansetts kunna bli besvärande för Bildt.
Publicerad 21 oktober 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Utrikesminister Carl Bildt (M). Foto: Scanpix
Utrikesminister Carl Bildt (M). Foto: Scanpix

Den första förhörsfasen har inletts i utredningen, som har ansetts kunna bli besvärande för Bildt. Men kammaråklagare Magnus Elving, som leder förundersökningen, säger till TT att utrikesministern inte finns bland dem som har kallats.

– Det kan jag säga att det har han inte.I inledningen handlar det om ett 40-tal personer som ska höras, i och utanför Sverige. Alla har inte kallats ännu, men Bildt finns inte med i gruppen över huvud taget, säger Elving.

Utesluter det att han kan komma att förhöras i ett senare skede?– Det kommenterar jag inte.

"Tre-fyra" förhör har redan hållits, säger Elving. Förhörsledarna har valt att börja med personer som bor i Sverige. Åklagaren vill inte säga om någon från oljebolaget Lundin Petroleum kallats. Eventuella band till Lundins verksamhet kommenterar han bara med att utredningen startade delvis med rapporten Unpaid Debt som grund. I den hävdas att Lundin Petroleum (tidigare Lundin Oil), där Bildt satt i styrelsen, indirekt förvärrade inbördeskriget i Sudan.

1997—2003 ska 10 000 människor ha dödats och nära 200 000 tvingats på flykt i södra Sudan. Sudanesiska soldater och milis angrep och tvångsförflyttade civila för att bland andra Lundin skulle kunna utvinna olja, enligt rapporten som ett 50-tal organisationer står bakom.

Den svenska utredningen drog i gång i juni 2010 och väntas ta flera år. Bildts engagemang i Lundin har aktualiserats sedan journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson greps i Etiopien, där bolaget också haft viss aktivitet. Bildt säger själv att hans bakgrund i Lundin saknar relevans. Journalisterna planerade att granska verksamhet med Lundinanknytning i konfliktområdet Ogaden, där de greps.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.