Dystra miner efter varsel

Hässleholm Det är inte första gången företaget drabbas av varsel.
Hässleholm • Publicerad 21 oktober 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Fackombudet Jimmy Friberg konstaterar att personalen på Älvsbyhus i Bjärnum har minskat till ungefär hälften på tre år. Foto: Stefan Sandström
Fackombudet Jimmy Friberg konstaterar att personalen på Älvsbyhus i Bjärnum har minskat till ungefär hälften på tre år. Foto: Stefan Sandström

Det är inte första gången företaget drabbas av varsel.–Det är tredje gången på tre år, konstaterar Jimmy Friberg.Under den tiden har personalen minskat till ungefär hälften. Nu halveras antalet kollektivanställda igen.

För tre år sedan producerades i snitt 14 hus per vecka, idag görs sju och om alla de nu varslade sägs upp sänks produktionstakten till fyra hus per vecka.–Det är klart att det finns en oro för nedläggning, säger Jimmy Friberg.Han tror i och för sig att det finns ett uppdämt behov av nya hus i Sverige. Men få vågar köpa.–Det är likadant överallt nu. Nytt hus är det sista man köper när det är osäkra tider. Men vi har ändå klarat oss längre än många andra. Kanske för att våra hus är lite enklare och billigare.

De flesta i personalen är bosatta i Hässleholms kommun och många i Bjärnum. Uppsägningar drabbar givetvis även samhället hårt.–Det är nog rätt kört för oss, säger Johan Rydh och Patrik Norén.De har fem respektive sju års anställningstid på Älvsbyhus.De flesta har arbetat längre än så.–Det känns rätt tråkigt, säger Johan.

Patrik tycker att tiderna har blivit tuffare nu än vid de tidigare varslen.–Det blir nog många som får gå från Finndomo också och vi konkurrerar om samma jobb, säger han.Han hoppas att det trots allt ska komma något positivt ur svårigheterna.–Det är inte lönt att bekymra sig för mycket, säger Johan.Markus Johannesson är elektriker och hoppas få stanna på grund av sin specialkompetens.

Vem som helst kan inte ta över hans arbetsuppgifter.–Men det är rätt så jobbigt ändå, man vet inte hur det går, säger han.Han har jobbat här i sju år, bor i Bjärnum och har fru och små barn.–Jag vill inte pendla för långt, förklarar han.

Platschefen Tomas Marke höll informationsmöte med de anställda på torsdagseftermiddagen, samtidigt som ledningen i Älvsbyn skickade ut ett pressmeddelande om neddragningarna.–Det här är jättetråkigt, säger han. Nedskärningen här är stor. Det kommer att vända någon gång, men när vet vi inte.I övrigt vill han inte kommentera situationen.

Förhandlingar mellan företag och fack inleds redan på måndag. De anställda har mellan tre och fem månaders uppsägningstid, beroende på anställningstid.Älvsbyhus har tre produktionsenheter i Sverige, i Bjärnum, i Vålberg utanför Karlstad och i Älvsbyn i norra Norrland, samt en i Finland.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.