Dricksvattnet i Vånga flyter på igen

Skåne/Kristianstad Någon hade försökt stjäla bensin från bensinstationen och i samband med stölden hade det börjat brinna.
Publicerad 22 oktober 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Någon hade försökt stjäla bensin från bensinstationen och i samband med stölden hade det börjat brinna. Några bilar som stod parkerade i närheten skadades och rutor på närliggande hus krossades. Ingen person kom till skada och räddningstjänsten kunde snabbt släcka branden. Polisen rubricerar händelsen som grov skadegörelse. Ingen person har ännu gripits.Under natten stängdes dricksvattnet i Vånga av efter att bensin runnit ut i marken i samband med explosionen. Även vägen utanför macken stängdes av under saneringen. I ett pressmeddelande från Kristianstads kommuns informationschef, Eva Mårtensson, meddelas att det är oklart om dricksvattnet påverkats av läckaget men att det hålls avstängt till provtagning kan visa att det är fritt från föroreningar. "Vatten finns på plats från lördagsmorgonen ca kl åtta vid gamla affären och vattenverket på Näsumsvägen. Hemtjänsten tar med sig vatten till sina inbokade besök", skriver hon.Vid halv ett-tiden på lördagen var vattnet igång igen. En del av den läckande bensinen hade runnit ut i Byaån via dagvattenledningarna men det ska inte ha hotat dricksvattnet eftersom det rann ut nedströms från vattentäkten. - Vattentäkten är hundra procent säker och eftersom vattenledningarna i området är av järn bedömer vi att det inte heller finns någon risk för att bensin ska ha trängt in i ledningssystemet, säger Kristianstads kommuns vattenexpert Michael Dahlman i ett meddelande på kommunens hemsida. - Bensin är ett flyktigt ämne som inte går att sanera i vatten, men det rör sig i det här fallet om en ringa mängd som kommer att ha avdunstat inom ett dygn, säger Tommy Danielsson, miljö- och hälsoskyddschef i Kristianstads kommun. När man nu öppnar kranen finns det risk att det första vattnet som kommer ur kranen är brunt.- Men det är bara ofarliga avlagringar som försvinner om man spolar tills vattnet är rent, säger Michael Dahlman.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.