Friskola nekas tillstånd

Hässleholm Mot bakgrund av de uppgifter som Branssonskolan AB har lämnat i sin ansökan och av utredningen i ärendet gör Skolinspektionen den sammantagna bedömningen att Branssonskolan AB inte har förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för den sökta utbildningen, skriver skolinspektionen i sitt beslut.
Hässleholm • Publicerad 24 oktober 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Mot bakgrund av de uppgifter som Branssonskolan AB har lämnat i sin ansökan och av utredningen i ärendet gör Skolinspektionen den sammantagna bedömningen att Branssonskolan AB inte har förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för den sökta utbildningen, skriver skolinspektionen i sitt beslut.

Skolinspektionen pekar bland annat på att den elevprognos som företaget presenterat inte säkerställt att sökanden kommer att få angivet antal elever till den sökta skolan.Man pekar också på att huvudmannen ska ha ekonomiska möjligheter att driva verksamheten. I sin budget har sökanden inte tagit med en post för fortbildning och sökanden har inte inkommit med en årsredovisning för det bolag som anges i ansökan.

Sökandens budget är heller inte tillförlitlig, då den baseras på ett elevunderlag som inte är verifierat. Skolinspektionen konstaterar slutligen att man inte fått redovisat i ansökan om skolan har lokaler för ändamålet. Sökanden har bara uppgett att det finns kontakter med studieförbund och fastighetsägare som är intresserade av att hyra ut lokaler.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.