Kommunen vill höja skatten med 50 öre

Osby Stramare tider väntar för Sverige och därmed också för Osby.
Osby • Publicerad 25 oktober 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Stramare tider väntar för Sverige och därmed också för Osby.Genom att höja skatten med 50 öre nästa år vill Centerpartiet, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna ge kommunen en mjuk inbromsning inför de besparingar som väntar 2013 och 2014. Det berättade kommunstyrelsens ordförande Anders Pettersson, (C) och viceordförande Erland Nilsson, (S), när de på tisdagen lade fram budgetberedningens förslag till budget för 2012 och flerårsplan 2013-2014.

För en person med en månadslön på 20 000 kronor skulle skattehöjningen innebära 100 kronor mindre i plånboken i månaden.Den föreslagna höjningen beror också på att kommunen har fem projekt som man inte vill eller kan skjuta på framtiden:Det särskilda boendet Rönnebacken renoveras för 55 miljoner kronor. Förskolan Hasselgården byggs ut för att möta det stora behovet av förskoleplatser till en kostnad 15 miljoner kronor. Klockarskogsskolan byggs på grund av fuktskador till en prislapp på 26 miljoner kronor. När Pågatågsstationen byggs i Killeberg står kommunen för 13 miljoner kronor av kostnaden. Sporthallen i Lönsboda ska renoveras för energibesparing och anpassning till publik för 5,8 miljoner kronor.

Den föreslagna skattehöjningen på 50 öre ska gälla för 2012, för att sänkas till 25 öre 2013 och tas helt bort 2014.– Jag är tveksam till om det kommer att gå att sänka skatten igen, säger dock kommunstyrelsens vice ordförande Erland Nilsson, (S).I planen ingår att alla kommunens förvaltningar under 2013 och 2014 ska spara in 2 procent av sina kostnader.På vilka sätt kan dessa besparingar konkret påverka medborgarna?– Vi tittar först och främst på hur vi kan bli effektivare inom organisationen. Det handlar bland annat om energibesparingar och att vi tittar över vad vi kan göra med lokaler som vi inte längre använder. Vi kommer att behöva minska kostymen och effektivisera för att ha en god ekonomisk hushållning på sikt, säger ekonomichef Pia Lindvall Bengtsson.Enligt ekonomichefen tar kommunen redan ut maxavgifter för barn-, äldreomsorg och VA.

Anders Pettersson vill också i första hand hitta besparingar som kommuninvånarna inte upplever som försämringar.– Det kräver mycket tankemöda, förhoppningsvis kan vi lösa det på ett bra sätt. Samtidigt måste vi vara öppna på att det kan bli serviceförsämringar, säger han.Osby har med 21,26 kronor per intjänad hundralapp redan ett relativt högt skattetryck jämfört med de kringliggande kommunerna. Med en höjning till 21,76 kronor blir Osby tillsammans med Bromölla de kommuner i Skåne med högst skattenivå. – Jag tror att invånarna är beredda att betala lite mer för att behålla servicen, säger Anders Pettersson.

Förslaget antogs i kommunstyrelsen i början av månaden med röstsiffrorna nio mot fyra. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Göingepartiet kommunalsamling var emot.Beslut om skatteförslaget tas på kommunfullmäktige den 28 november.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.