Han spelar blues på hemmaplan

Osby Jan Gerfast far jorden runt med sin bluesgitarr.
Osby • Publicerad 26 oktober 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Vart han än reser tar han bluesen med sig. Och hatten. Nu spelar Jan Gerfast i Osby. Foto: Magic Music
Vart han än reser tar han bluesen med sig. Och hatten. Nu spelar Jan Gerfast i Osby. Foto: Magic Music

Jan Gerfast far jorden runt med sin bluesgitarr. Spelar på festivaler och klubbar och varhelst en publik finns som gillar riktigt bluesgung.Men han har knappast glömt bort uppväxttiden i Osby. "Det är alltid lika kul att spela där." Och det tänker han bevisa fredagen den 28 oktober då han och hans bluesfölje drar in på Vingården.

1996 mötte Jan Gerfast bluespianisten och sångerskan Magic Mama på en klubb i Helsingborg. Det är där herr Gerfast har slagit ner sina bopålar numera, när han inte är ute och turnerar.Ljuv musik uppstod, en fortsättning kändes som ett måste.

Det är alltså ingen slump att den amerikanska bluesartisten dyker upp på scen tillsammans med Jan Gerfast, att det blir duetter mellan piano och gitarr i bluesens, boogie woogiens och rock "n`rollens tecken.

Det bjuds på tre "set" - musikaliska avdelningar - under Osbykonserten. Gerfast och Magic Mama gör de två första och sedan blir det mer folk på scen. Musiker som brukar spela i Jan Gerfast Blues Band ansluter och det finns inga garantier för när de tänker sluta.

Musiken handlar mycket om improvisation, så det finns plats för överraskningar.Osbyspelningen är förstås speciell. Ett roligt besök på hemmaplan att lägga till de cirka 2 000 andra spelningar Jan Gerfast har gjort hittills.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.