Niorna känner sig bortprioriterade

Hässleholm På Bjärnums skola är det många elever som ska ha mat.
Hässleholm • Publicerad 26 oktober 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

På Bjärnums skola är det många elever som ska ha mat. Elever från hela grundskolans årskurser finns representerade. Några minuter i tolv är det så dags för den äldsta årskursen att äta dagens skollunch. Ett flertal niondeklassare upplever dock att de de senaste tre skoldagarna fått samma mat serverad, trots att matsedeln ska vara varierad. När det under måndagen stod biffar på matsedeln, lyste de med sin frånvaro när det var dags för niorna att slå sig till bords..– Vi fick potatis och brunsås, berättar Jakob Forsell, som är en av de niondeklassare som inte är nöjd med maten. Vad hände med biffarna?– De var slut, säger en suckande Jakob Forsell. Utanför matsalen står han tillsammans med sina jämngamla kamrater Ola Jakobsson och Håkan Carlsson. Tillsammans känner de att de som niondeklassare, de som äter sist av alla, inte prioriteras lika högt som de yngre eleverna. – De är inte speciellt roligt, menar Ola Jakobsson.

Eftersom de äter sist upplever de ofta att maten, särskilt om de är en populär rätt som exempelvis pizza, är slut när det är dags för dem att fylla på med energi. Då finns det oftast en alternativ rätt tillhanda men den rätt som blir mest populär tar oftast slut. – De hade kunnat beställa mer, säger Ola Jakobsson. Det här har även fått vissa föräldrar att reagera. Lena Josefsson är mamma till en elev i nian. – Jag tycker som mamma att det är fruktansvärt att de får samma mat tre dagar i rad. Är du inte rädd att din son överdriver?– Jag litar på honom. Nu har de en hel skola från 0 till 9:an som ska ha mat. Varför ska alltid våra barn och våra äldre drabbas?

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.