Åklagaren nöjd med domen

Hässleholm Chefsåklagare Pär Andersson yrkade i sin slutplädering på att männen i Gubbligan skulle dömas till 14 års fängelse.
Hässleholm • Publicerad 27 oktober 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Pär Andersson var på det hela taget nöjd med domen. Foto: Stefan Sandström
Pär Andersson var på det hela taget nöjd med domen. Foto: Stefan Sandström

Chefsåklagare Pär Andersson yrkade i sin slutplädering på att männen i Gubbligan skulle dömas till 14 års fängelse. Nu blev straffen något lägre.– Det yrkandet gällde om de fällts för samtliga grova rån, nu friades de från några av brotten.

Tingsrättens dom är ett kvitto på att polisens utredning gjordes på ett bra sätt, tycker Andersson.Den hemliga avlyssningen hade en avgörande betydelse.– Den visade att de här männen inte var så skröpliga som de ville framstå. De var tvärtom väldigt energiska och alerta. Att trion inte dömdes för samtliga brott förvånar trots allt inte Andersson. Beviskraven är höga.– Och så måste det vara.

Även Tommy Börjesson, som var spaningsledare för den stora polisinsatsen mot Gubbligan, var på det hela taget nöjd med domen, trots att männen friades på några punkter.– Det är klart att vi hoppats att bevisningen skulle räcka fullt ut, men det fanns tyvärr inte så mycket teknisk bevisning. Hade det gjort det hade utgången varit given.

Pär Andersson har i nuläget inte bestämt om domen ska överklagas.– Det beror också på hur de åtalade agerar.Överklagas domen ska hovrätten ta upp fallet inom åtta veckor.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.