”Ovanligt att 70-åring får 12 år”

Hässleholm Alhem trodde att männen i Gubbligan skulle få långa straff och blev inte förvånad av tingsrättens beslut.
Hässleholm • Publicerad 27 oktober 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Sven-Erik Alhem anser att domen mot Gubbligan är väl underbyggd.
Sven-Erik Alhem anser att domen mot Gubbligan är väl underbyggd.

Alhem trodde att männen i Gubbligan skulle få långa straff och blev inte förvånad av tingsrättens beslut.

– Det är en utomordentligt bra dom, anser jag, där rätten gjort en realistisk bedömning av bevisläget. Det måste inte alltid vara en bevisning som är totalt utan möjliga invändningar.Alhem konstaterar att tingsrätten började med att titta på varje enskild åtalspunkt och sedan gick över till att göra som åklagaren föreslog och bedömde åtalspunkterna tillsammans.

Gubbligandomen är, om inte unik så synnerligen ovanlig. Det är sällsynt att ålderstigna män döms till så långa fängelsestraff. Och precis som tingsrätten, anser Alhem att männen inte skulle ha någon straffrabatt för att de kommit upp i ålder.– Absolut inte. Den människa som är kapabel att utföra sådana här gärningar ska inte ha den minsta straffrabatt, inte om han så varit 90 år gammal.

Alhem säger att utgången i målet berodde på åklagarens envishet, ihärdighet och uthållighet.– Hade det funnits teknisk bevisning, fingeravtryck och dna-bevisning hade ju utgången varit given. Nu krävdes ett gediget arbete från åklagarens sida för att ro det här i hamn. Här har man verkligen fått anstränga sig för att lägga pussel.

Alhems helhetsintryck av tingsrättens dom är också det mycket gott.– Jag har respekt för rättens sätt att resonera. Tidigare har jag hört advokatröster om att det här med Gubbligan skulle vara nonsens. De har uttryckt sig i mycket förklenande ordalag som jag reagerat över. Nu har vi fått en kraftigt motvikt till det.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.