Dags för fredagsfinal

Kultur och Nöje De första veckorna av Idol har Robin Stjernberg varit sjukt taggad.
Publicerad 28 oktober 2011 • Uppdaterad 14 december 2021

De första veckorna av Idol har Robin Stjernberg varit sjukt taggad. Han har studsat fram på scenen, varit gladast av alla och bjudit på högklassigt artisteri. Samtidigt har han fått kritik från juryn, framför allt från Alexander Bard, för sin klämkäckhet.

Mycket har handlat om att bemästra nerverna, insåg 20-åringen som helst av allt vill beröra med sin musik. Men förra veckan innebar en vändning. – Min artistansvariga tog mig åt sidan och sade att hon inte kände igen mig riktigt. Jag kände inte igen mig själv heller, så jag lade mig på rummet hela dagen och rannsakade mig själv, berättar Robin Stjernberg.

Han taggade ner, gjorde ett framträdande med Beyoncés Halo, en låt han kände att han kunde relatera till och sjunga med hjärtat, som fick lovorden att hagla i twitterflödet och plötsligt var till och med Alexander Bard nöjd. – När jag gick in på scenen tänkte jag att "jag bryr mig inte, för jag vet var jag har mig själv", men att få så mycket beröm var jätteskönt. Verkligen, säger Robin Stjernberg och berättar att hans framförande på bara ett par dagar fick 50 000 visningar på YouTube. – Pappa brukar ringa och säga "Robin, nu gråter jag igen till det där klippet med Bajonnäs". Han kan inte uttala Beyoncé, säger Robin och skrattar.

I kväll har Idolerna storband som utmaning och Robin Stjernberg ska sjunga Percy Sledges "When a man loves a woman". – En fantastisk låt. Mycket kärlek, mycket soul, höga toner. Den passar mig.

Kommer du att tänka på någon särskild när du sjunger den?– Absolut. Men inte så mycket på kärlek som på frustrationen över gamla förhållanden, över att man kan släppa både musiken och vännerna bara för att man blir så där "head over heels" förälskad.

Från veckans coach Peter Jöback fick han en del råd han tagit till sig.– Han sade att jag har en väldigt stor röst, så det är inte den jag behöver jobba på, utan snarare på att fånga känslan.

För Amanda Fondell från Linderöd har Idolresan så här långt gått som på räls, med idel lovord från juryn. – Det känns skitkul. Att man jobbat så mycket och får tillbaka, det är guld, säger hon.

Men betydligt hårdare än juryn är hon själv. – Jag känner mig aldrig riktigt nöjd med mina framträdanden, men det får jag kanske börja bli, säger hon.

Kvällens utmaning är efterlängtad av Amanda, som ska sjunga Ray Charles-låten "I've got a woman". – Det är detta jag väntat på – liveband, det här gamla, att få klä upp sig fint. Hela den biten. Det ska bli väldigt kul, säger hon.

Kul tycker också både hon och Robin det ska bli att om två veckor lämna studion i Frihamnen i Stockholm för att istället inta arenorna.– Jag vill så gärna dit, just att få komma ut och möta annat folk. Mina föräldrar och hela min släkt, och den är inte liten, har beställt biljetter till Malmö, berättar hon. – Det är skitroligt, så den platsen vill man ju ha. Malmö Arena hade varit helt kungligt att vara i. Tänk dig att få gå ut och bara skrika "Hallå Skåne!", säger Robin Stjernberg.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.