Kulturhuset tål inte regnoväder

Hässleholm Vid kraftiga skyfall har vaktmästarna tvingats lägga ut trasor som suger upp vattnet nedanför ett av de stora fönstren som vetter mot Järnvägsgatan.
Hässleholm • Publicerad 29 oktober 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Det läcker in vid ett av de stora fönstren vid Järnvägsgatan. Eftersom det gått mer än tio år sedan Peab byggde huset gäller dock sannolikt inte garantin längre. Foto: Kristina Larsson
Det läcker in vid ett av de stora fönstren vid Järnvägsgatan. Eftersom det gått mer än tio år sedan Peab byggde huset gäller dock sannolikt inte garantin längre. Foto: Kristina Larsson

Vid kraftiga skyfall har vaktmästarna tvingats lägga ut trasor som suger upp vattnet nedanför ett av de stora fönstren som vetter mot Järnvägsgatan.Så har det varit under en längre tid.– Det här skulle ha rättats till redan i våras eller till och med ännu tidigare. Nu brinner det i knutarna, konstaterar fastighetsförvaltaren Katarina Jonsson på Hässleholm Teknik AB.När hon tillträdde i mars månad blev hon informerad om problemet och började ringa runt till plåtslagare för att få läckan åtgärdad. Men ansvarsfrågan ställde till det.

Plåtslagarmästare Kennert Jonasson på Göinge Plåt AB fick frågan om han ville ta uppdraget, men svarade att han först ville veta kommunens ståndpunkt ifråga om garantin med tanke på att takbeläggningen enbart är drygt tio år gammal och borde ha en livslängd på 75 år.Innan reparationerna sätts igång måste det göras en genomgång och utredning vad gäller kvalitetssäkringen och slutbesiktningsprotokoll samt garantibesiktningsprotokoll visas upp, tyckte han.Detta finns det dock inte tid till, enligt Katarina Johnsson.– Då ska man hitta papperna på det och det var långt före min tid. Om vädret fortsätter såhär lär situationen bli ännu värre. Därför måste vi göra något nu, säger hon.Uppdraget att rätta till felet lades istället ut på Perstorps Bleck & Plåtslageri.

Ingen vet än så länge riktigt var felet ligger.– I nästa vecka kommer killarna hit för att med hjälp av en lift försöka hitta läckaget, berättar Katarina Johnsson, som konstaterar att vattnet verkar krypa längs taket och sedan ta sig in vid fönstret.

Kulturhuset har sedan det byggdes fått renoveras flera gånger.Redan fyra år efter att huset invigdes tvingades kommunen gjuta om golvet i parkeringsgaraget eftersom vattnet samlades vid väggarna istället för att rinna undan.Den gången betalade kommunen trots att det byggts fel från början. Då hade även båda entrépartierna fått bytas ut och ventilationssystemet stod på tur.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.