Nya lokaler ger bättre stämning

Hässleholm De ansvariga för bygget, inklusive samtliga kommunalråd, berättade vid en pressvisning på fredagen om tankarna bakom arkitektur, konstnärlig utsmyckning, materialval med mera.
Hässleholm • Publicerad 29 oktober 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
De många glaspartierna bidrar till att alla på Västerskolan ser varandra och själva blir sedda
De många glaspartierna bidrar till att alla på Västerskolan ser varandra och själva blir sedda

De ansvariga för bygget, inklusive samtliga kommunalråd, berättade vid en pressvisning på fredagen om tankarna bakom arkitektur, konstnärlig utsmyckning, materialval med mera.I inbjudan ställdes frågan om inte Västerskolan nu är Skånes snyggaste skola.Kommunstyrelsens ordförande Urban Widmark (M) gick längre än så när han hälsade välkommen.–Jag vill påstå att Västerskolan är Sveriges bästa skola, förklarade han.

I den nya byggnaden inryms sedan terminsstarten i augusti 180 elever i årskurs sju-nio. Allt är fortfarande nytt och fräscht, det syns knappt att lokalerna börjat användas.–Vi gillar skolan, den är fin och här finns mycket plats, förklarade några elever i årskurs åtta.

De är glada att slippa sin gamla skolbyggnad som nu ska rivas.–Det luktade illa där, det slipper vi här, sa de. Den här skolan går nog inte så lätt sönder.Rektor Paul Szabo håller med om att miljön i den gamla skolan var dålig. Han menar att det bidrog till förstörelse, hög ljudvolym och kränkningar.–Jag sa hela tiden att det skulle bli bättre i den nya skolan. Alla trodde inte på mig, men mina förväntningar överträffades, berättade han.Arkitekten Torleif Olsson berättade också hur han tänkt att öppenheten i byggnaden ska göra att eleverna ser varandra och själva syns. Även klassrummen har glaspartier så att den som står utanför kan titta in och exempelvis se om läraren har kommit.

Skolsalarna är flexibla med möjlighet att dela av i mindre rum. Kemisalar och andra specialsalar har modern och säker teknik. Vid dragskåpet finns exempelvis en webbkamera som kan visa vad som händer på en så kallad smartboard så att alla elever ser utan att stå och trängas.I den öppna hallen med högt i tak finns elevkaféet där även lärarna numera ofta sätter sig tillsammans med eleverna. Lärarrum och lärarkafé finns annars strax intill.

Det originella biblioteket med glasväggar och utan tak är också placerat i det öppna rummet. Från balkongen som går runt andra våningen går det att titta ner i biblioteket ovanifrån.Konstnären bakom de stora skulpturerna i taket är Zaida Thorgren som själv varit elev på Västerskolan.Ungdomarna uppskattar utemiljön där en amfiteater byggts upp för olika evenemang. Den ligger inuti det U som byggnaden bildar mot kullen på baksidan.

På andra sidan huset, mot vägen, finns den nya multisportplanen med handbollsmål, basketkorgar och landhockeymål i rejäla stålkonstruktioner.–Den är både vandalsäker och underhållsfri, förklarade projektledaren Jonny Persson.

I marken finns hörslingor, liksom i golven i minst en av varje specialsal inne i skolan, så att elever med hörselnedsättning från Silviaskolan ska få bästa möjliga förutsättningar.Byggprojektet har varit ett partnersamarbete där byggherre, konsulter och entreprenörer samarbetat genom hela processen.Den nya högstadieskolan var första etappen i ombyggnaden av Västerskolan. Övriga byggnader ska nu rivas respektive renoveras och allt beräknas vara klart under sommaren 2013.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.