Ett av vykorten som publicerats på sajten www.32postkarten.com.

Sista brevet från Nazityskland

För tio år sedan upptäckte författaren Torkel S. Wächter några flyttlådor på en vind i Stockholm. Lådorna hade tillhört hans far och innehöll brev, dagböcker, tidningsklipp och en cigarrask med svartvita fotografier. Minnen från ett 70-årigt liv.
Längst ner låg en plastpåse med 32 gulnade brevkort, skrivna i gammal tysk skrivstil och skickade från Tyskland till Sverige under pågående världskrig.
Brevkortens mottagare var Walter Wächter som flydde från Tyskland och bosatte sig i Sverige.

Först hamnade han i Hässleholm varifrån han placerades ut på olika gårdar och arbetade bland annat i Kattarp och Färingtofta.
Breven är i huvudsak skrivna av hans föräldrar Gustav och Minna, som blivit kvar i Hamburg.

De skriver i korta ordalag, ibland kodat eller i metaforer. Deras brev ger en bild av en tysk-judisk familjs öden under det andra världskriget.
Till en början tog sonen Torkel på sig uppgiften att sammanställa brevväxlingen åt familjen. Han begav sig till Tyskland för att få hjälp med att tyda och översätta breven.
Det var när han såg vilket intryck brevens innehåll gjorde på alla som kom i kontakt med dem som han förstod att de kunde vara intressanta för en större krets än bara den egna familjen.

Resultatet blev sajten www.32postkarten.com, där breven nu har publicerats. Det första brevet publicerades på den 29 mars 2010. Den 6 december publiceras det sista vykortet.

Dagens fråga

Tror du på åtal om Palmemordet i sommar?

Loading ... Loading ...