Annons

Hivsmittad man åtalas för oskyddat sex

Malmö Som tidningen tidigare berättat är den 20-årige mannen hivsmittad sedan barnsben och har haft kontakt med infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö i många år.
Malmö • Publicerad 8 december 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Som tidningen tidigare berättat är den 20-årige mannen hivsmittad sedan barnsben och har haft kontakt med infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö i många år. Han har även deltagit i sprutbytesprogrammet.

Men i början av året hade mannen misskött kontakterna med sjukhuset, varpå hans flickvän blev kontaktad. Och det stod då klart att hon inte visste att 20-åringen var hivsmittad.Flickvännen gjorde en polisanmälan och i förhören framkom att hon haft oskyddat sex med mannen vid ett mycket stort antal tillfällen under perioden mellan juli 2008 och december 2010.

Annons

När polisen sedan fick indikationer på att 20-åringen haft sex med andra kvinnor ansökte Smittskydd Skåne om tvångsisolering av mannen. Något han också dömdes till av förvaltningsdomstolen i juni.Men när polisen skulle hämta mannen var han borta, vilket sedermera ledde till en nationell efterlysning.

I augusti skulle tv-programmet Efterlyst ta upp fallet med den hivsmittade 20-åringen. Då han förstod att tv skulle gå ut med namn och bild anmälde han sig självmant till polisen, varpå tvångsisoleringen verkställdes.I slutet av augusti gick tiden för tvångsisoleringen ut och mannen blev då häktad.

Nu åtalas han för försök till grov misshandel.– Brotten är grova eftersom gärningarna varit livsfarliga och kunnat tillfoga målsägandena allvarlig sjukdom, skriver åklagaren som också menar att 20-åringen visat särskild hänsynslöshet.

Förutom den 19-åriga före detta flickvännen har mannen haft sex med ytterligare sju kvinnor fram till sommaren i år. Brottsplatserna är Malmö, Bunkeflostrand, Tomelilla och Eslöv. I några av fallen hade mannen sex med kvinnorna ett eller ett par gånger. Men när det gäller flickvännen och en annan kvinna handlar det om ett mycket stort antal tillfällen.

Den 20-årige mannen förnekar brott. Han medger att han haft skyddad sex med två av kvinnorna, men inte med resten. Han säger också att han inte känner två av kvinnorna.Åklagaren kommer att kalla ett stort antal släktingar och vänner till de utsatta kvinnorna som vittnen vid den kommande rättegången. Utöver det skall vårdpersonal höras.

Mats G SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons