Annons

Feta mjölken ska bort

Hässleholm – Vissa skolor har fortfarande mellanmjölk, men jag hoppas att det ändras snart.
Hässleholm • Publicerad 22 december 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
På Jacobsskolan har man förr haft både mellanmjölk och bredbart smör till maten men har nyliigen skiftat. I dag serveras bara lättmjölk
På Jacobsskolan har man förr haft både mellanmjölk och bredbart smör till maten men har nyliigen skiftat. I dag serveras bara lättmjölk

– Vissa skolor har fortfarande mellanmjölk, men jag hoppas att det ändras snart. Det är kommunens intention, säger kostsamordnare Britt-Marie Alenius.På Jacobsskolan är det lunchtid. Det finns bubbel- och vanligt vatten samt ekologisk lättmjölk som måltidsdryck. Och de flesta, de väljer lightprodukten.– Vi gör nog av med tre dunkar mjölk per lunch. Det blir 60 liter om dagen, säger mattanten Anette Håkansson medan hon förbereder en nu dunk mjölk till automaten.Till det finns det Lätt och Lagom att bre på knäckemackan, en lättmargarinprodukt med tillsatser.

I den nya läroplanen finns krav på näringsriktig mat i skolan. Det innebär bland annat ett begränsat intag av mättat fett, något det finns gott om i oprocessade mejeriprodukter som standardmjölk. Därför flödar nu kommunens skolor av lättmjölk och lättmargarin.Enligt rekommendationerna kan skolan välja vanliga mejeriprodukter, men eftersom det dagliga intaget av mättat fett då blir högt behöver detta kompenseras genom ändringar i menyn. Vilket kan vara praktiskt svårt att genomföra.– Då måste man kanske skära ner på köttet och det är inte populärt. Sen är det Inte säkert att våra leverantörer har passande alternativprodukter och det blir ofta dyrare än att ersätta standardmjölk med lättmjölk. Det kräver helt enkelt mycket mer, säger hon.Men vissa kritiker menar till och med att råden är hälsofarliga. I en debattartikel i Kristianstadsbladet författad av bland annat Uffe Ravnskov (Docent i Lund) skriver att världshälsoorganisationen (WHO) inte funnit några kopplingar mellan mättat fett och hjärtinfarkter, fetma eller diabetes. Dessutom menar de att barn som undviker mättat fett är fetast. Hur påverkar kritiken dig i ditt arbete som kostsamordnare?– Svensk näringsrekommendation utgår från den samlade bilden av forskningen. Jag har inga resurser att sätta mig in all forskning själv men litar på deras råd för att elever och barn ska få rätt näringsvärde på maten. All forskning visar att hjärt- och kärlsjukdomar ökar med mättat fett. säger hon.Lätt och lagom innehåller en hel del tillsatser, något du tidigare uttalat dig om att ni ska undvika?– Det innehåller en del färgämnen men det är så lite och det inte bryter mot rekomendationerna.Hon tillägger dock att barn i förskolan får margarin med 70 procent fett, både mättat och fleromättad. I enligthet livsmedelsverkets rekommendationer.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons