CSK missade stelkramp

Skåne/Kristianstad Händelsen som har föranlett syskonens anmälan inträffade den 16 september i fjol.
Publicerad 2 januari 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

Händelsen som har föranlett syskonens anmälan inträffade den 16 september i fjol. Vid 14.30-tiden på dagen kom en 77-årig man in med ambulans till akuten på CSK i Kristianstad.Enligt uppgifterna i anmälan hade mannen svårt att gå och var stel i nacken. Han kunde inte heller öppna munnen ordentligt eftersom käken hade stelnat. Mannens tal var aningen sluddrigt.

Omkring sex dagar tidigare hade 77-åringen trillat i en källartrappa. Vid fallet hade han fått sår på armarna som han sedan lade förband om på egen hand. Till en början trodde CSK-personalen att mannen hade drabbats av en stroke. Han röntgades därför för att undersöka saken ytterligare. Några timmar senare fick mannen åka hem med hänvisningen att sjukhuspersonalen inte kunde finna några fel på honom. Syskonen meddelades sålunda att de hade en fullt frisk pappa. Sjukhuset sa även att det var upp till mannen själv att bestämma om han ville åka in till sjukhuset igen.Vid 23-tiden samma kväll kom kvinnan hem till sin far. Enligt henne hade fadern väldiga smärtor under den följande natten.

Dagen efter var det dags för ett nytt besök på samma akutavdelning som dagen innan. En läkare från öra, näsa och halsavdelningen konstaterade då att den 77-årige mannen hade stelkramp. Två timmar senare var mannen inlagd på sjukhusets intensivvårdsavdelning. Enligt mannens barn hade deras far dött om man inte hade åkt in till sjukhuset en andra gång. Nu vill man att Socialstyrelsen granskar sjukhusets agerande.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.