Få kvinnliga regissörer 2012

Kultur och Nöje Enligt filmavtalet bör 40 procent av alla SFI-stödda filmer ha kvinnliga regissörer.
Publicerad 2 januari 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Kathrine Windfeld regisserar Hamilton-filmen "I nationens intresse" som har premiär den 13 januari. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Kathrine Windfeld regisserar Hamilton-filmen "I nationens intresse" som har premiär den 13 januari. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Enligt filmavtalet bör 40 procent av alla SFI-stödda filmer ha kvinnliga regissörer. I vår lyckas man alltså inte med den målsättningen, enligt Sveriges Radios "Kulturnytt". - 2012 års vårpresentation kommer att se hemsk ut när man tittar till vår målsättning över tid. När man tittar nu så är ju det katastrofsiffror för kvinnliga regissörer, säger Svenska Filminstitutets vd Anna Serner till "Kulturnytt". Och av alla filmer med planerad premiär under hela året har tre av totalt 23 filmer regisserats av en kvinna. Ännu sämre blir fördelningen om man räknar med de filmer som fått stöd från SFI - två av sexton. Charlotta Denward, avdelningschef för produktionsstöd på SFI, säger till "Kulturnytt" att en av anledningarna till årets siffror är att flera filmer som fått löfte om stöd inte lyckats få in pengar från andra håll. - Om man tittar på våra löften om stöd skulle fördelningen vara jämnare för att det är fler projekt som faller men kvinnlig regissör än vad det är med manlig regissör.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.