Företagare tror på framtiden

Hässleholm Tidningen har bett några företagschefer och -ägare att summera 2011 och att blicka framåt mot 2012.
Hässleholm • Publicerad 3 januari 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Under 2011 invigde Lennart Green bland annat den nya bilhallen där företaget numera säljer Toyotabilar. Arkiv: Stefan Sandström
Under 2011 invigde Lennart Green bland annat den nya bilhallen där företaget numera säljer Toyotabilar. Arkiv: Stefan Sandström

Tidningen har bett några företagschefer och -ägare att summera 2011 och att blicka framåt mot 2012. Vad väntar bakom hörnet, nu när det talas så mycket om kris, neddragningar, minskad konsumtion och allmän osäkerhet?Och hur har det, egentligen, gått under det nu avslutade året?

Lennart Green, Göinge Bil AB, Hässleholm:– Vi är ganska nöjda med 2011 här. Beläggningen har varit jämn och bra inom både försäljning och på verkstadssidan. Inget dramatiskt har skett, men vi har ju byggt och invigt vår nya bilhall här utanför, i stan. Den överträffar alla våra förväntningar.– Under 2012 fyller Göinge Bil 60 år och vi har då också varit på vår nuvarande plats i 15 år. Man läser ju många självuppfyllande profetior, men vi har hittills inte behövt vidtaga några negativa åtgärder inför det nya året. Sverige är väl rustat för att klara en kris och vi står starka även här på företaget. Allting går dock snabbare nu än tidigare, men vi känner en försiktig optimism. Kanske blir det dock under 2012 ett "hack" i kurvan, liksom under 2008.

Jörgen Persson på Sand och Vattenbläst i Tyringe AB berättar, att 2011 har varit det bästa året någonsin för detta företag, som ökat sin omsättning rejält. Firman har nu fem olika ben att stå på. Koncentrationen på sanering på industrisidan – och då särskilt vad gäller det kemiska området – har visat sig rätt. Snabba insatser vid problem hos industriföretag är helt enkelt framtidens arbetsmodell:– Vi har precis gått in i 2012 med en bra strategi. Det verkar lovande i alla fall fram till och med våren. Sedan ser vi inga ändringar på grund av lågkonjunkturen.

Ingrid Jägerhed äger och driver Ateljé Viktoria i Sösdala och har både butik, skrädderi, sömnad och liknande verksamhet på damsidan:– Det gångna året fick en bra start, Ja, det såg lovande ut ända fram till i höstas, då folk började läsa sig till, att det var kris i samhället. Då höll många igen på sina inköp. Men julhandeln blev hyfsad här. Tågstoppet här i Sösdala har varit en väldigt positiv sak under 2011.

Tack vare tåget har jag fått nya kunder i dambutiken här. Närhet och service har börjat uppskattas på nytt i år.– Jag hoppas och tror, att det kommande året ska bli bra, om bara press, radio och tv håller sig så att säga inom ramarna. En satsning på lite nya klädmärken kan locka kunder; i kombination med tågstoppet. Nu under 2012 lägger vi faktiskt klädprovningstiderna för sömnad efter tågtidtabellen ...

Johnny Lindell på Vinslövs Fritidscenter AB hade ett fantastiskt 2010. När han nu summerar 2011 har det varit ett normalår som varit helt godkänt. Firman har gått in i 2012 med samma order som i 2011. Men Lindell tror, att det kan bli en nedgång om ungefär ett år. Han vill hålla det så jämnt som möjligt. En försiktig optimism präglar företagaren i Vinslöv:– Jag är absolut inte någon pessimist när det gäller 2012. När 2011 inleddes, blev det en lugn start, men sedan kom ökningen ganska snabbt. Det faktum att husvagnar och husbilar numera används mycket mer än förr om åren, gör att intresset för branschen ökar. Både barnfamiljer och pensionärer utnyttjar nu sina vagnar och bilar på ett helt annat sätt än förr.

Stefan Olsson, Stoby Måleri AB, Hässleholm:– Här är vi ganska nöjda med året som nu är slut. Vi har vuxit bra, till nästan 400 medarbetare, inom butik, entreprenad och industri. Ett hyfsat bra år, men på entreprenadsidan är det fortfarande lite segt när det gäller Hässleholm och Kristianstad. De stora regionerna vinner kampen. Men Rot-avdraget är perfekt för oss. – Eftersom vi har alla yrkesgrupper representerade, kan vi ordna helhetslösningar. Rot är något som vi gläds mycket över.– Jag tycker nog, att det ser ganska så bra ut inför 2012. Det tar helt enkelt fart. Vi kommer att jobba lite mer vid Malmö och Lund. Ett av våra mål är att kunna behålla personalen. Det är aldrig roligt att behöva säga upp folk. Man måste vara optimist, men det här är en mycket tuff marknad. Priskrig är bara ett av alla grepp. Om ett år – till nästa vinter – kan det nog bli tuffare och svårare, däremot. Mycket hänger på räntor, politiska beslut och liknande. En hel del är på gång.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.