2,5 miljoner ska satsas annars stängs Borgen

Osby Mycket av det sociala livet i Osby kretsar kring medborgarhuset Borgen.
Osby • Publicerad 4 januari 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Festvåning
Festvåning

Mycket av det sociala livet i Osby kretsar kring medborgarhuset Borgen.Byggnaden vid torget invigdes 1958. Vid en obligatorisk ventilationskontroll förra året befanns delar av det gamla systemet vara undermåligt. Det dömdes helt enkelt ut.Resultatet av inspektionen blev ett åläggande från Miljö- och byggkontoret om att fel och brister måste åtgärdas till maj månad 2012.

Utan åtgärder ges ingen pardon; lokalerna måste stängas för allmänheten.Aktuella för renovering är festvåning, restaurang, kök samt Telias lokal i byggnaden.I dessa har de äldsta ventilationsaggregaten för till- och frånluft dömts ut av så kallade lufthygieniska skäl.De befintliga installationerna är av mycket enkel konstruktion – det som var gott nog 1958 duger inte i dag.

I en skrivelse till kommunstyrelsen konstaterar Byggnadsföreningen Med- borgarhuset i Osby:"Vi är tvingade att åtgärda felen och Miljö- och byggkontoret har i ett skriftligt föreläggande ålagt oss att senast maj 2012 vara klara med detta."Renoveringen av systemet innefattar bland annat installation av nya luftbehandlinsaggregat med värmeåtervinning.Detta räknar föreningen med ska ge en bonus i minskade driftskostnader.

Den totala kostnaden för att få godkänd lufthygien i Borgen beräknas ligga på 2,5 miljoner kronor. Av dessa hoppas Byggnadsföreningen få 900 000 kronor i ett extra kommunalt bidrag.Till resterande 1,6 miljoner vill man ha en kommunal borgen för ett banklån.Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår nu att såväl bidrag som borgen beviljas. Och därmed skulle Borgen leva vidare.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.