”Alla möjligheter”

Hässleholm – Nej, här finns alla möjligheter att utveckla till en bra investeringskostnad jämfört med att bygga nytt, förklarar Stephan Persson, vd för HässleholmsbyggenOmrådet består av 430 lägenheter med cirka 1 500 boende.
Hässleholm • Publicerad 4 januari 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

– Nej, här finns alla möjligheter att utveckla till en bra investeringskostnad jämfört med att bygga nytt, förklarar Stephan Persson, vd för Hässleholmsbyggen

Området består av 430 lägenheter med cirka 1 500 boende. Husen byggdes med start cirka 1970 och sista huset stod färdigt 1974.Hässleholmsbyggen kom in tidigt som ägare efter en konkurs hos en av dåtidens byggherrar.Utmaningen inför framtiden beror inte på husens åldrande, snarare handlar det om förändringar i samhället.– Vi har exempelvis en stor efterfrågan på stora lägenheter, femrummare, eftersom trenden är allt större familjer flyttar in området. Vi har bara ett par, tre stycken så stora lägenheter och det går inte att på ett försvarbart sätt skapa större lägenheter i husen, det är nästan ogörligt.När husen byggdes var det vanligare att mannen i familjen arbetade och att frun var hemma.Så är det inte i dag.– När båda arbetar ställer det helt andra krav. Exempelvis på tillgång till tvättstugor, förklarar Stephan Persson.Det blir också allt vanligare med åldrande hyresgäster. Folk som bott många år på området och som vill fortsätta med det. Det innebär att man framöver i högre utsträckning måste bygga in hissar i husen.

– Vi har redan gjord det i hus på Trebackalånggatan och det fungerar bra. De här husen är ett långsiktigt och ekonomiskt sunt projekt som går alldeles utmärkt att utveckla med tidsandan, säger Stephan Persson och berättar om en annan, stor utmaning för framtiden.– Det handlar om olika åtgärder för att spara energi och att göra husen energisnålare, förklarar Stephan Persson.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.