Skype och släktforskning

Broby – Den moderna tekniken är kanske inte självklar för alla människor, säger Karl-Axel Hill på Stenforsaskolan, som satsar på kvällskurser under våren.
Publicerad 4 januari 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Rektor Karl-Axel Hill tillsammans med Jimmy Ek och Martin Persson på Stenforsaskolan. Nu satsar de på kvällskurser i biblioteket.
Rektor Karl-Axel Hill tillsammans med Jimmy Ek och Martin Persson på Stenforsaskolan. Nu satsar de på kvällskurser i biblioteket.

– Den moderna tekniken är kanske inte självklar för alla människor, säger Karl-Axel Hill på Stenforsaskolan, som satsar på kvällskurser under våren. Med start på onsdag erbjuder Stenforsaskolan kvällskurser i biblioteket. Bland annat handlar det om introduktionskurser till modern teknik; sociala medier, bredband och mobiltelefoni.– Det pratas hela tiden om den senaste tekniken, men hur självklar är den för gemene man? Vi erbjuder tillfällen där man får komma hit och lära sig till exempel skype. Det är ingen fördjupad utbildning, men man får känna på det, säger Hill.– I dag är det många som har barnbarn på andra sidan jordklotet. Då är det ju ett bra sätt att hålla kontakten.

Biblioteket var den självklara platsen för kurserna. Rektor Hill och de övriga på skolan vill visa att biblioteket är mycket mer än en plats där man lånar böcker.– Vi vill göra folk medvetna om att biblioteket finns här och att det erbjuder mer än bara böcker. Och vi har ju människor i huset som bland annat kan det här med modern teknik. Så vi bestämde os för att satsa på de här kurserna, sen får vi se om det bär eller inte. Man vet ju inte på förhand, det kan bli långa köer utanför dörren, eller så kommer bara en person, säger Hill.

Jimmy Ek kommer att hålla i den första kursen, om sociala medier, och Martin Persson är ansvarig för den andra kurskvällen, som handlar om bredband och mobiltelefoni.Persson ska även, tillsammans med bland andra Sven Jensén, informera om släktforskning på nätet senare i vår.

Kvällskurserna är en del i Stenforsaskolans arbete med att marknadsföra sin verksamhet och rekrytera nya elever.– Att visa upp oss och jobba med rekrytering är ju ett ständigt pågående arbete och det här är ett sätt att visa att vi har nytta av att ha den här verksamheten. Vi kan hitta nya "kundkretsar", kursdeltagarna kan själva få upp ögonen för vår verksamhet eller så har de kanske barn eller barnbarn som väljer Stenforsaskolan, säger Hill.

Den senaste tiden har det hissats varningsflaggor beträffande Stenforsaskolans framtid. Men Hill menar att det är gamla nyheter.–Det här med bristande elevunderlag är ingenting nytt. Det var ju därför vi skapade Göinge utbildningscenter. Så att flagga upp det som en risk nu är konstigt, säger han.– Hade vi bara varit en gymnasieskola, ja, då är det ett problem. Men vi har en verksamhet där vi ska ha 500-600 elever och vi har aldrig sagt hur gamla de ska vara, säger Hill.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.