Alliansen i motvind bland unga väljare

ledare Den har dessutom förstärkts efter att Håkan Juholt blev ny S-ledare.
Publicerad 7 januari 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

Den har dessutom förstärkts efter att Håkan Juholt blev ny S-ledare. Visserligen är politik det möjligas konst, men det är svårt se att S kan leda oppositionen till majoritet utan ännu ett byte på partiledarposten. Däremot bör Alliansens partier vara försiktiga med att ta ut något i förskott. Väljarna har blivit alltmer otrogna. Den ekonomiska krisen i världen riskerar dessutom att bestå och även få allvarliga skadeverkningar på den svenska ekonomin, vilket kan drabba allianspartiernas väljarstöd i nästa val. Framförallt har Alliansen svårt att samla stöd från unga väljare. Enligt en färsk Skopundersökning är det en klar övervikt för de rödgröna partierna bland unga väljare mellan 16-25 år. Visserligen är Moderaterna det parti som har flest ungdomsväljare men det rödgröna blocket stöds sammantaget av 50,5 av ungdomsväljarna mot 40,9 för Alliansen. Sverigedemokraterna samlar enligt Skop stöd av 6,3 procent i den unga gruppen. Men eftersom många smyger med sina SD-sympatier så är troligen SD klart större än Skop-siffran visar. Ungdomsväljare har ofta tenderat att stå mer till vänster. I dagsläget påverkas det sannolikt av den höga ungdomsarbetslösheten. När unga känner att Alliansens politik inte fungerar för dem är faktiskt deras rödgröna sympatier rätt logiska.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.