Ett guld med Tyringeglans

Sport Det har varit ett par fantastiska veckor för förre Tyringebon Ulf Friberg i kanadensiska Calgary.
Sport • Publicerad 9 januari 2012 • Uppdaterad 15 december 2021

Det har varit ett par fantastiska veckor för förre Tyringebon Ulf Friberg i kanadensiska Calgary. För-utom att Sverige tog sitt första JVM-guld på 31 år så vann hans son skytteligan i turneringen på nio mål.– Det gick verkligen bra för Max. Känner mig både stolt och glad som pappa efter hans fina insats, säger Ulf som numera bor i Skövde.

– Hela turneringen var för övrigt helt fantastisk då man verkligen älskar hockey i Kanada. Allt var utsålt och hade vi inte kunnat ordnat biljetter via förbundet hade vi inte haft någon möjlighet att se turneringen på plats.Friberg hyllar det svenska laget och dess coach Roger Rönnberg.– Det har varit ett fantastiskt lag där alla varit med och presterat på en hög nivå. Roger har gjort ett bra jobb då han fått killarna att vårda pucken och spela sig ur situationerna.

Ulf Friberg är 56 år och bodde fram till 1978 i Tyringe. Där började han också spela ishockey i Tyringe SoSS och gick hela vägen från pojklagen upp till en plats i klubbens A-lag. Som pojklagsspelare var det spel på gamla utebanan som gällde innan Tyrs Hov byggdes 1970.Ulf var en av Tyringes stora målgörare på 70-talet. Hela 143 mål kom från hans klubba under åren i A-laget. Han var med om att föra upp Tyringe i division 1 säsongen 1975-76 vilket var första gången i klubbens historia. Året dessförinnan blev det DM-vinst då Tyringe besegrade Malmö FF sammanlagt i två möten.

Yrkesmilitären Ulf Friberg flyttade för 33 år sedan till Skövde där det blev fortsatt hockeyspel i stadens hockeylag.– Spelade som aktiv i Skövde IK till och med säsongen 1985-86, säger Ulf som efter den aktiva karriären även varit tränare i Tibro.Annars har Ulf under åren mest figurerat i rollen som ungdomstränare i Skövde där han under åtta år haft sonen Max i sitt lag.– Det märktes tidigt att han hade stor talang, säger Ulf vars son hela tiden varit bland de bättre i sin kull.– Max har varit ambitiös och utvecklats hela tiden.

19-årige Max Friberg spelade även förra året JVM, då som enda division 1-spelare. I somras lämnade han moderklubben Skövde och gick till elitserieklubben Timrå. Något som betytt att Ulf inte ser sin son så mycket.– Man får passa på när han har match i närheten av Skövde. Brukar träffa max då hans Timrå möter lag som HV 71, Växjö Frölunda och Linköping.Om något år kan det bli nya resor till Nordamerika då Max är draftad av NHL-klubben Anaheim.– Men det är långt dit. Max måste prestera även på hemmaplan, säger Ulf Friberg som menar att nu gäller det för sonen att landa och komma tillbaka in i vardagen med sitt Timrå.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.