Hav och stormar ger strandproblem

Skåne/Kristianstad Så är fallet just nu utmed stora delar av kommunens mer än tre mil långa strand.
Publicerad 9 januari 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
I det här fallet har vågorna vält hytten så att den ligger på sidan. Bemärk hur stora branta schakt uppstått på strandvegetationen. Foto: Karl Erik Joansson
I det här fallet har vågorna vält hytten så att den ligger på sidan. Bemärk hur stora branta schakt uppstått på strandvegetationen. Foto: Karl Erik Joansson

Så är fallet just nu utmed stora delar av kommunens mer än tre mil långa strand. Redan innan stormarna Dagmar och Emil drabbade oss var situationen besvärlig.

I Åhus nötte vågorna hårt på strandlinjen, drog med sig sand och skapade "intrång" på vegetationen med följd att stora sjok föll ner och följde med vågorna ut i havet. Inte bara sand för övrigt - ett par strandnära badhytter på Äspet fick sig törnar av vågorna så att den ena välte och lade sig på sidan och den andra hamnade på "trekvart", oroande nära vattnet med tanke på kommande stormbyar. Redan i fjol uttryckte sommarboende på Äspet nära stranden sin oro över hur havet tar för sig mer och mer av strandvegetationen och "naggar" tomtmarken.

Ännu inte som längre söderut, i Löderup till exempel,där stugor störtat i havet. Men illa nog.- Det är ett stort akut problem och en känslig fråga att ta itu med, säger Karl-Erik Svensson, nytillträdd projektledare hos C 4 Teknik i Kristianstad, där erosionsfrågorna tillsammans med bland annat vallprojektet ingår i hans anvarsområde.Vad gäller den nya stranden - utvidgningen vid beachhandbollområdet - har sand tillförts inifrån land.- Men när det gäller andra områden som exempelvis Äspetstranden är situationen mera komplex, fortsätter han. Visst skulle vi kunna satsa på att hämta in sand från havet, så har gjorts inom Ystads kommun. Då kommer vi emellertid i konflikt med kontinentalsockellagen och måste också tänka på yrkesfiskarna och konsekvenserna för fisket. - Vattendom fordras för att få göra sådana ingrepp. En komplikation är också att de fastighetsägare som nu är i farozonen inte äger den mark (strandlinjen) som havet nöter på. Det gör Yngsjö byamän, som hyrt ut för placering av badhytter. Först längre in går tomtgränserna.

Behovet av åtgärder är emellertid stort, menar han. Fortlöpande undersökningar, exempelvis lodningar görs i havet, men vi måste ta itu med problemet nu efter vintern och söka stoppa erosionen. Betecknande nog för ryckigheten i naturens framfart är vad som hänt under de gångna helgveckorna.

Med ogynnsamma vindar vid jul gick vågorna in bakom de aktuella badhytterna och gröpte ur strandvegetationen utmed hela kustremsan så att manshöga, branta schakt uppstod. Ingen strand fanns överhuvudtaget. Någon vecka senare när andra vindar pressade ut havsvattnet fanns en riktig "playa" av tjugofem meters bredd.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.