Jobblöfte ett ”missförstånd”

Hässleholm Flera elever berättade i lördagstidningen att de kände sig lurade efter att ha lovats fast jobb i äldreomsorgens nya vikariepool efter utbildningen.
Hässleholm • Publicerad 10 januari 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Enhetscheferna Catharina Karlsson
Enhetscheferna Catharina Karlsson

Flera elever berättade i lördagstidningen att de kände sig lurade efter att ha lovats fast jobb i äldreomsorgens nya vikariepool efter utbildningen.Catharina Karlsson, enhetschef för den så kallade resurspoolen, och Sabina Tuvesson, enhetschef för nattpatrullen, som hjälpts åt med rekryteringen inför kursen, beklagar att eleverna tydligen missförstått.–Det är väldigt tråkigt, säger Catharina Karlsson som inte fått några signaler om missnöjet förrän hon läste om det i tidningen.Hon berättar om samarbetet med arbetsförmedlingen och Lernia som tillsammans tagit fram den ettåriga utbildningen med 20 platser utifrån behovet av personal inom omsorgsförvaltningen.–Vi skulle kunna anställa 20 personer om det fanns 20 som var lämpliga, men vi tycker att vi var tydliga med att vi måste ha en rekryteringsprocess, förklarar Catharina Karlsson.Arbetsförmedlingen kallade intresserade till ett informationsmöte. Cirka 25 ansökningar kom sedan in. Av dessa valdes cirka 15 ut för intervju hos omsorgsförvaltningen. Alla fick sedan muntlig information med motivering.–Vi bedömde att sju skulle kunna få jobb i resurspoolen direkt efter utbildningen, berättar Catharina Karlsson.Två av dessa hoppade av och fem återstår alltså.

Catharina Karlsson tycker inte att det är konstigt att mer än hälften av de intervjuade inte var aktuella för jobb. Kraven som ställdes var desamma som för de 32 redan anställda i resurspoolen, främst körkort och personlig lämplighet.–De flesta hade inte körkort och det är en förutsättning för att kunna jobba inom resurspoolen där personalen på kort varsel ska kunna rycka in både inom hemtjänsten och på äldreboenden.Ett undantag gjordes dock för en sökande som ännu inte hade körkort, men är på väg att ta det.–Ingen av de övriga är olämpliga att arbeta inom omsorgen, men vi måste ställa speciella krav på personal i poolen, förklarar Catharina Karlsson som inte utesluter att flera av de intervjuade kan bli aktuella i poolen längre fram.De kan också söka och få andra omsorgsjobb.Hon betonar, liksom arbetsförmedlingens chef Pia Carlson, att alla som går utbildningen till undersköterska har stora chanser att få jobb framöver, både inom kommunen och på andra håll.

Utbildningsplatserna fylldes trots att alla elever alltså inte garanterats jobb.–Jag vill inte ta på mig att vi gjort något fel, jag vet att vi informerat och förstår inte hur missförståndet har uppstått, säger Pia Carlson.Hon håller dock med Catharina Karlsson om att det hade varit bra med en skriftlig information om förutsättningarna och en sådan blir det troligen om utbildningen erbjuds igen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.