Mild förkylningssäsong – än så länge

Hässleholm På Hässleholms apotek och hälsokostbutiker har man än så länge inte märkt av den årliga influensasäsongen och vinterkräksjukan har inte heller uppenbarat sig än.
Hässleholm • Publicerad 10 januari 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Britt Åkesson på Medstop har inte märkt av att influensan ska ha slagit till.
Britt Åkesson på Medstop har inte märkt av att influensan ska ha slagit till.

På Hässleholms apotek och hälsokostbutiker har man än så länge inte märkt av den årliga influensasäsongen och vinterkräksjukan har inte heller uppenbarat sig än. – Väldigt många är förkylda, men någon influensa eller vinterkräksjuka har vi inte märkt av, säger Stina Gustafsson som är apotekare på Cura apotek och fortsätter att berätta att trots den uteblivna influensasäsongen har de handsprit nära till hands hela tiden.

Framförallt så säljs det mycket förebyggande läkemedel just nu, främst så har olika naturläkemedel fått ett uppsving enligt Cura apotek.– Naturläkemedel har blivit mer accepterade på senare år och dessutom finns det vetenskapliga belägg för att de fungerar, förklarar Stina Gustafsson på Cura apotek och får medhåll av apotekaren Britt Åkesson på Medstop.– Naturläkemedel har absolut ökat och blivit populärare, säger Britt Åkesson.

Trots olika naturläkemedels framfart och ökade popularitet så säljer ändå klassikerna som alvedon, ipren, nässprej- och droppar och hostmedicin bra på apoteken. Även på Medstop har man konstaterat den uteblivna influensasäsongen, men anser att de senaste åren har influensasäsongerna ändå varit hyfsat milda. Bortsett från den panik som skapades i samband med svininfluensan.– Mycket hosta, men ingen influensa eller vinterkräksjuka. Så just nu säljer vi mest hostmedicin, berättar Britt Åkesson.

Elisabeth Stuxberg Tillgren är hälsorådgivare på hälsokostbutiken Life och hon har faktiskt knappt märkt av att förkylningssäsongen dragit igång.– Jag kan inte påstå att vi märkt av att förkylningssäsongen börjat, inte heller influensa eller vinterkräksjukan har vi märkt av, säger Elisabeth Stuxberg Tillgren och får medhåll av sina kollegor på Life.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.