”Samtliga tre ska frias”

Hässleholm Precis som i tingsrätten hålls rättegången mot de tre veteranerna i säkerhetssalen.
Hässleholm • Publicerad 10 januari 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Arkivbild
Arkivbild

Precis som i tingsrätten hålls rättegången mot de tre veteranerna i säkerhetssalen.Väktare och uniformerad polis fanns på plats och samtliga besökare kontrollerades med metalldetektor.

Peeter Pohla, som alltså är den åtalade 71-åringen, kom in i rättssalen på kryckor klädd i kostym när förhandlingen började. Han tycktes tärd av den långa tiden i häkte. De tre männen greps strax före jul 2010 har suttit frihetsberövade sedan dess.

Åklagaren yrkade på att hovrätten skärper straffen för samtliga tre åtalade. Försvaret yrkade på det motsatta. De vill se friande domar och Peeter Pohlas advokat sade att man under ”under alla omständigheter” yrkar på strafflindring. 71-åringen var den i ligan som fick hårdast straff, 12 års fängelse. Jan Nisse Pistol Nilsson fick tio år i fängelse och 53-åringen åtta år.

De åtalade fick sitta tysta under första rättegångsdagen som ägnades åt åtalspunkten gällande förberedelserna av de grova rånen hösten 2010, den tid då Gubbligan stod under bevakning av den stora polis-insatsen ledd från en bunker i Kristianstads polishus. Tipset som allt började med var Blankhultsbon Göte Nilssons iakttagelse av en bil som visade sig tillhöra Peeter Pohla.

– De yngre kollegorna i polishuset hade ingen aning om vem Pohla var, men de äldre visste, konstaterade chefsåklagaren.

Rättegången i hovrätten kommer att pågå fram till i början av februari. 14 dagar är avsatta.Nisse Pistols advokat Lena Ebervall har åberopat nytt bevismaterial, bland annat uppgifter ur den så kallade slasken, sådant som sorterats bort av polisen. Ett par nya vittnen ska också höras.

Männen har nekat till samtliga rån och Nisse Pistol har under hela rättsprocessen hävdat att han pensionerat sig från grov brottslighet.Mot detta talar männens samtal under de buggade bilturerna. Där samtalar trion om kommande och utförda brott och hovrätten fick under rättegångens första dag bland annat lyssna till när männen letade efter magasin till ett automatvapen som gömts i Lönsbodatrakten samt hur Nisse Pistol bestämmer sig för att avbryta vad polisen antar är ett bankrån i Vaggeryd.

Det skedde efter att Jan Nilsson observerat en bil som han blev säker på tillhörde Rikskrim.På bilen fanns ett företagsnamn skrivet innehållande bokstäverna NP och Jan Nilsson blev övertygad om att dessa bokstäver valts på grund av hans egna initialer, Nisse Pistol.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.