Kommunen blev blåst på belysningsjobbet

Hässleholm – Jag har nog varit i branschen i 35 år och aldrig, aldrig varit med om något liknande, säger Bengt-Åke Ljungberg, besiktningsman på Medium byggkonsult, som blir arg när han tänker på hur underentreprenören ATS Kraftservice försökt lura kommunen.
Hässleholm • Publicerad 11 januari 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

– Jag har nog varit i branschen i 35 år och aldrig, aldrig varit med om något liknande, säger Bengt-Åke Ljungberg, besiktningsman på Medium byggkonsult, som blir arg när han tänker på hur underentreprenören ATS Kraftservice försökt lura kommunen. Felen upptäcktes i samband med slutbesiktningen  den 26 maj ifjol. Besiktningen godkändes i sin helhet, men när det gällde elarbetena fanns en del att anmärka på.– Inga farliga grejer, men det var dokumentation som var fel och mängder av rena slarvfel, konstaterar Bengt-Åke Ljungberg.Det handlade om felvända eldosor som även var dåligt spända, skador på elstolparna, belysningsarmatur som var felmonterad mot gång- och cykelvägen med mera. Entreprenören blev informerad om att detta skulle vara åtgärdat till efterbesiktningen den 28 september. Den dagen kom besiktningsmannen Bengt-Åke Ljungberg och hans assisterande elspecialist än en gång till Sösdalas nybyggda stationsområde för att inspektera.

På platsen mötte ATS regionchef Thomas Eklund upp. Han sade sig inte ha några verktyg med sig för att komma in i elskåpet eller belysningsstolparna.– Men vi behövde inte i-frågasätta deras arbete, menade han, för de hade ett egenkontrollprogram och lämnade ifrån sig dokumentation på allt de gjort. Det var inga problem enligt honom, för de brister vi påpekat var redan åtgärdade, säger Bengt-Åke Ljungberg och fnyser. En tid senare kom en annan entreprenör i form av Levins el och skulle koppla in belysningen till busstationen. Då uppdagades att felen - i form av exempelvis felvända dosor –  inte alls var åtgärdade. På Levins el ifrågasatte man om arbetet verkligen var besiktigat och godkänt och skickade iväg ett mejl till kommunen.Strax därpå, den 3 januari, tog Tekniska kontorets utsända med sig egna verktyg och kunde tillsammans med besiktningsmännen konstatera att bristerna vid perrongerna mycket riktigt kvarstod.– Kommunen har helt enkelt blivit förd bakom ljuset av ATS representant och det är en riktig skandal i mina ögon, säger Bengt-Åke Ljunggren. Anders Servin på Tekniska kontoret säger att kommunen hittills i hög grad litat på att personer med elbehörighet sköter sitt jobb.– Det är väldigt beklagligt att det här företaget inte gjort vad de ska. Vi kan inte heller styra vilka underleverantörer vår entreprenör väljer, i det här fallet Fasab, men vi har skickat ett brev till dem där det framgår med all tydlighet vad som har hänt.Hässleholms kommun kräver nu att bristerna ska ha åtgärdats senast den 15 februari. Då ska en ny efterbesiktning ske.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.