Vilmer svårt bränd på förskolan

Hässleholm Det är svårt att tro att 2,5-årige Vilmer varit med om en olycka där han brännskadades svårt när han fick en bringare med kokhet chokladmjölk över sig på förskolan Lilla Stralsund i Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 11 januari 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Vilmer brännskadades på dagis. Foto: Stefan Sandström
Vilmer brännskadades på dagis. Foto: Stefan Sandström

Det är svårt att tro att 2,5-årige Vilmer varit med om en olycka där han brännskadades svårt när han fick en bringare med kokhet chokladmjölk över sig på förskolan Lilla Stralsund i Hässleholm. När vi träffar honom och hans mamma Emma Sandberg hemma i huset i Ignaberga är det full fart på honom, och han vill mer än gärna visa upp alla nya leksaker som han fått i julklapp.Desto dystrare tongångar var det måndagen den 14 februari i fjol, det var då som Vilmer brännskadades på förskolan.– Jag hade lämnat Vilmer som vanligt på förskolan och satt på tåget till Älmhult när de ringde från förskolan och sa att Vilmer fått en bringare med varm choklad över sig. Han satt i en bygelstol men hade ändå lyckats få tag i en bringare som stod på bordet. Hon som ringde lät riktigt skärrad, säger Emma när hon redogör för vad som hände den olycksaliga dagen.

Emma ringde i sin tur sin sambo Kennie som den här dagen var i Finja och jobbade. Han slängde sig i bilen och körde till förskolan på P2-området och hittade då sin son Vilmer skrikande i ett av personalrummen tillsammans med personal som spolade vatten på honom.– När Kennie kom dit hade personalen ryckt av Vilmer kläderna och det ska man ju inte göra, och de hade inte larmat ambulans vilket jag tycker de borde gjort direkt. Rektorn sa till Kennie att han kunde köra till vårdcentralen, men han sa nej att vi måste åka direkt till akuten, säger Emma.

Det slutade med att rektorn skjutsade Kennie och Vilmer till sjukhuset i Hässleholm, men de skickade far och son vidare med ambulans till Kristianstad. Där konstaterade läkare att Vilmer hade fått femprocentiga brännskador av andra graden. För Vilmer innebar det bland annat två nätter på sjukhus och ett otal omläggningar av såren. Emma och Kennie tog flera bilder på såren, och än i dag har Emma svårt att titta på bilderna. Det går tydligt att se hur Vilmer bränts, och hur blöjan har skyddat honom från att brännas i underlivet. Samtidigt är det just på vänster lår, där kanten av blöjan satt, som de värsta skadorna uppstått. – Läkarna diskuterade om de skulle behöva transplantera hud dit, men som tur var slapp han det. Men det är ett litet ärr kvar där som vi ska in och kolla nu ett år efter, säger Emma.

Normalt sett ska inte en sån här olycka kunna inträffa på en förskola, men den förklaring som Emma och Kennie fått av de ansvariga på kommunen är att det var tre fel som begicks i samband med olyckan: * kokerskan gjorde den varma chokladen alldeles för varm.* personalen satte fram den alldeles för varma chokladen.* Vilmer skulle inte tagit bringaren för de har försökt lära barnen att de inte ska ta sakerna som står på bordet. – Jag förstår inte hur de kan lasta en 1,5-åring för en sån här olycka. Han ska överhuvudtaget inte kunna nå en bringare med så varm dryck, säger Emma som nu också har en nyvaken Elvin, sex månader, i knät, allt medan Vilmer leker vidare i full fart.

Det som Emma och Kennie nu vill är att kommunen ersätter dem för förlorad arbetsförtjänst, samt betalar ut ett skadestånd till Vilmer för sveda och värk eftersom de menar att det är kommunen som är ansvarig för olyckan. Dessutom vill de veta vilka rutiner och regler som gäller på förskolorna vid olyckor eftersom de anser att det funnits en del tveksamheter i Vilmers fall. – Varför tillkallades inte ambulans direkt, och varför drogs kläderna av på honom? Och sen så tog det två veckor innan övriga föräldrar informerades, vi tycker att det är alldeles för lång tid, säger Emma Sandberg.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.