Fortsatt turbulens kring flygplatsen

Skåne/Kristianstad Sedan succéåret 1999 med nära 250 000 resenärer har Kristianstads flygplats tappat passagerar i stort sett varje år.
Publicerad 12 januari 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

Sedan succéåret 1999 med nära 250 000 resenärer har Kristianstads flygplats tappat passagerar i stort sett varje år. Fram till och med november 2011 hade 36878 personer passerat flygplatsen. Enligt vd Timothy Ayris landade 2011 års resultat något bättre än 2010, två inställda utrikeslinjer till trots.Kristianstads kommun är majoritetsägare i flygplatsen, följt av Region Skåne, som äger 40 procent. Redan för ett år sedan signalerade Region Skåne att de vill göra sig av med sitt aktieägande i flygplatsen. Vid halvårsskiftet i år upphör Regionens avtal med flygplatsen.– Region Skåne har sagt upp avtalet. Bollen ligger hos Kristianstads kommun, säger regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult, (M).Jag har hört att Region Skåne vill ge Kristianstads kommun stöd för flygplatsen. Stämmer det?– Vi har diskuterat om det finns andra sätt att kompensera Kristianstad och Nordöstra Skåne för flygplatsen. Region Skåne med regionstyrelsen i spetsen har gett Kristianstads kommun i uppdrag att tänka över vilken roll Kristianstad Airport ska ha i framtidens Nordöstra Skåne, inte minst ur ett infrastruktur- och näringslivsperspektiv. De kräver ett utvecklingsprogram för flygplatsen innan de ger några mer pengar.– Initiativet måste komma från Kristianstad. Vi kan inte tänka åt dem, säger Pia Kinhult. Hon säger att Regionen ser utvecklingen av infrastrukturen i nordöstra Skåne som oerhört viktig och ta upp exemplen Pågatågssatsningen och E22-bygget.Flygplatsen har överlag tappat resenärer de senaste åren. Behövs ett nytänk?– Det krävs bevisningen att någonting görs. Hur viktig är Kristianstad Airport?– Den frågan får du ställa till Kristianstad. Det finns en stor utvecklingspotential i flygplatsen. Jag hoppas att Kristianstads kommun återkommer till oss snart som möjligt, så att vi har det klart i god tid före månadsskiftet juni – juli.Kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson söktes för en kommentar.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.