Hjälte efter storbrand

Osby Det var i tisdags eftermiddag som en brand bröt ut i en lägenheten på Ådalsgatan i Killeberg och där en man drabbades av lindriga brännskador.
Osby • Publicerad 12 januari 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Tess Holden förklaras som hjälte efter att hon varnat de boende när branden bröt ut i ett flervåningshus i Killeberg. Arkiv: Lasse Lindell
Tess Holden förklaras som hjälte efter att hon varnat de boende när branden bröt ut i ett flervåningshus i Killeberg. Arkiv: Lasse Lindell

Det var i tisdags eftermiddag som en brand bröt ut i en lägenheten på Ådalsgatan i Killeberg och där en man drabbades av lindriga brännskador.Just då hade Tess Holden kommit hem med skolbussen. Hon såg hur svart rök vällde ut från byggnaden och började då genast att agera.– Jag trodde först att det var någon som eldade, men såg sen att röken kom från ett hus, säger Tess Holden.

Hon slängde då sin skolväska på marken och ringde brandkåren. Därefter sprang hon snabbt upp på loftgången vid det brinnande huset.Där började hon att knacka dörr hos de boende och skrek åt dem att de måste ut och gå till andra sidan av flerfamiljshuset för att komma bort från elden och röken..- Det kändes lite läskigt att vara i byggnaden, men något måste man göra. Jag vet inte vad jag tänkte på, jag bara agerade. Direkt efter att jag lämnade huset så började elden att slå ut från den brinnande lägenheten, säger Tess Holden.

Även efter branden gjorde Tess och hennes bekanta i Killeberg en stor insats. Då ordnade de med kaffe och fika till alla boende och de brandmän som deltog i insatsen.– Det blev mycket uppskattat, berättar Tess Holden.

Efter insatsen har hela klassen hyllat Tess Holden, bland annat genom inlägg på Facebook. Det har sedan i tisdags varit flera intervjuer och hyllningar med den nyblivna hjältinnan.– Jag har också fått en del mejl och telefonsamtal där de sagt att det var bra jobbat, säger Tess Holden.Även räddningstjänsten i Osby tycker att Tess har gjort en bra insats. Jan Persson, som var räddningsledare under branden säger att hon gjorde att bra jobb med att varna och hjälpa de gamla ut från sina lägenheter.– Det var modigt gjort att ringa SOS och att sen gå upp och knacka dörr, det bor många äldre i huset som har svårt att ta sig ut. Det ska hon hyllas för säger Jan Persson.

Osbybostäder och räddningstjänsten kommer att hylla Tess Holden även senare i vår för hennes insats.Tess Holden har också ett råd till alla de som kommer i samma situation och som inte vet hur de ska göra.– Gå inte från branden, utan försök att göra något åt det, säger hon.Även räddningsledaren Jan Persson tycker att det var rätt agerat.– Det finns alltid något man kan göra, om det så bara handlar om att ringa 112, säger han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.