”Finns ett behov av att samtala”

Broby Letar man efter tecken på att kyrkan är på väg att försvinna är Broby och Emmislövs församlingar uppenbarligen fel ställe att leta på.
Publicerad 13 januari 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Kyrkoherden Anders O Johansson.
Kyrkoherden Anders O Johansson.

Letar man efter tecken på att kyrkan är på väg att försvinna är Broby och Emmislövs församlingar uppenbarligen fel ställe att leta på. Visserligen är det även här fler som går ur kyrkan än som går in; 2010 lämnade 21 personer Broby/Emmislöv och tre nya anslöt till församlingarna. Men fortfarande är 81 procent av invånarna medlemmar och antalet gudstjänstbesökare ökar. Dess-utom har Alphakurserna i församlingshemmet blivit allt populärare.

– Visst, vi missar en del medlemmar, men antalet personer som går ur har planat ut. Och det är roligt att vi har totalt runt 130 besökare per gudstjänst, säger Anders O Johanson.Han konstaterar att gudstjänsten givetvis är viktig för kyrkan och han lyfter fram sina medarbetare.– De gör ett bra jobb med gudstjänsterna, vi har mycket sång och musik.

Anders O Johansson påpekar dock att det behövs andra mötesplatser än gudstjänsten och tar upp Alpha.–Alpha är en grundkurs i kristen tro. Vi startade för sex-sju år sedan då vi bjöd in föräldrar till konfir-mandungdomar. Så i början var vi en liten grupp föräldrar, sen fick vi med folk från Alltmöjligtverkstaden och nu är det 75-80 personer som träffas, säger Anders O Johansson.– Det är de mest skiftande människorna i samhället. Bland annat har en invandrargrupp med kvinnor från kanske tio olika nationer integrerats i Alpha. Och 80 procent av de som söker sig till Alpha har tidigare inte varit aktiva i kyrkan.

Det ökade intresset för Alpha är ett bevis på att kyrkan behövs och har en viktig roll, menar Anders O Johansson.– I dag finns ett jättestort behov att sitta ner och berätta sin berättelse. Alla har en historia och man vill berätta för någon som lyssnar. Man vill samtala om livet, om de stora frågorna men även om de små vardagliga frågorna, säger han.– Bland kvinnorna från andra nationer kan språket ibland vara ett problem, men de känner en värme och gemenskap och språkbiten går alltid att lösa.

Ett utåtriktat arbete är viktigt, enligt Anders O Johansson.– Vi jobbar lite " bakvänt" ibland. Vi börjar med diakoni och mission; vi har som mål att alla ensamma människor eller människor som kanske hamnat lite snett och upplevt att livet strulat till sig ska få besök om de vill. Nu kanske vi inte lyckas leva upp till det, men det är vår ambition. Och det kan leda till att personer vi träffar söker sig till Alpha och sen även går på gudstjänst.

Att få in nya människor i kyrkan är utvecklande för verksamheten.– Allt måste utvecklas, föreningar, företag... allt. Och det gäller kyrkan också. Utvecklas man inte står man inte heller stilla, då går man bakåt. Gudstjänsten utvecklas ju i en levande kyrka med nya uttryck, nytt språk och ny musik som passar tiden. Men kyrkan utvecklas ockå genom att nya människor kommer hit. Nya människor innebär nya tankar.

Anders O Johansson berättar att även konfirmandarbetet har fått ett lyft och det tackar han ungdomskommuniteten i Prästgården (som Norra Skåne tidigare skrivit om) för.–Den har betytt oerhört mycket för vårt ungdomsarbete och konfirmandarbete, säger han.Att ni upplever ett ökat intresse för kyrkans verksamhet, kan det bero på att det är oroliga tider med ekonomska kriser?– Ja, så är det säkert. Historiskt har vi sett att man söker sig till Gud i tider av kriser och svårigheter, säger Anders O Johansson.Ett mångkulturellt samhälle ser inte Anders O Johansson som ett hot mot kyrkan.– Nej, tittar man på det här med skolavslutningen har vi exempelvis aldrig hört något negativt från muslimer om att vi hade skolavslutning i kyrkan. Det är klart att det finns personer från andra kulturer som på grund av sin bakgrund och tro inte vill och kan gå i en kristen kyrka. Men det finns också muslimer som tyr sig till folk som går i kyrkan, de är glada att det även här finns folk som tror på Gud.Känner du ingen oro för kyrkan, inga mörka moln på himlen?– Det finns alltid negativa saker att prata om. Men jag har jobbat som präst i 32 år och jag kan säga att det inte någon gång tidigare har varit så roligt som nu, säger han.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.