Sju samlande entusiaster
Gunnar Andersson, en av medlemmarna som varit med i föreningen "sedan den gamle kungens tid", läser föregående mötes protokoll. Av det framgår att herrarna bland annat hade knytkalas med julmat samt ett lotteri på frimärken.Föreningen har minskat i antalet medlemmar under många år. I dag är man tio eller elva.
Ungdomar och kvinnor lyser med sin frånvaro. Men det finns föreningar i grannkommuner som har kvinnor som medlemmar, enligt ordföranden Håkan Månsson.Han samlar egentligen inte på frimärken, men de kommer ofta på köpet när han är ute och handlar gamla vykort.Det som först kommer upp till diskussion, egentligen redan innan själva mötet har klubbats igång, är de nya frimärkena från posten som precis kommit ut.Motiven är Lill-Babs, folkparker, kända turistmål och en geometrisk figur, oktaeder. Därtill ett välgörenhetsfrimärke för Cancerfonden.- En anskrämlig samling, tycker en av herrarna.- Ja, de enda snygga är de på Lill-Babs, inflikar en annan.
Till månadsmötena brukar man ha med sig delar av sina frimärkssamlingar för att visa upp. Anders Kullberg har tagit med en pärm med gamla brev som han kommit över. Här är det inte bara frimärken som berättar en historia.Ett av breven som han nyligen inhandlat är stämplat 1900 och innehåller en offert på en velociped. Det visar sig också att frimärket har ett litet feltryck, v:et i Sverige har ett litet hack.- Ett tryckfel, kommenterar en av herrarna lite retsamt, varpå den fd typografen Månsson frankt konstaterar att det är "granskaren som har slarvat".Sven Davidsson, som samlat frimärken sedan unga år, har för föreningens räkning köpt in ett frimärksalbum med svenska dubbletter. Det är svenska frimärken från 1850-talet och fram till 1970-talet som någon samlat på men kanske haft lite för många av.- De bästa har nog samlaren tagit hand om själv, inflikar Sven.
Frimärkena används nu i de lotterier som föreningen brukar anordna vid sina månadsmöten. Ett sätt att få föreningens ekonomi att rulla runt och för att höja stämningen runt bordet.Att samla frimärken kan göras på en mängd olika sätt. Några samlar på speciella motiv eller länder. Andra på gamla brev med stämplade frimärken. Ju tydligare stämpel dessto bättre.- Ja, samlingsområdena för frimärken är oändliga, konstaterar ordföranden.Det håller Gunnar med om. Bland sina samlingar finns exempelvis ostämplade frimärken från olika länder. De har han kommit överr tack vare bekanta. Men det går att beställa frimärken från alla världens länder.
För trots e-post och sms så skickas det frankerade brev runt om i världen. Det gäller bara att hitta dem, och det kan väl vara lite av sporten i föreningen.De som kan tänka sig att ansluta sig till denna 75-åriga filatelistförening i Sösdala kan möta upp på biblioteket andra onsdagen i varje månad.